#METOO

Intellectuelen wereldwijd eisen ‘eerlijk proces’ voor Tariq Ramadan

Door Berend Sommer - 15 juni 2018

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan werd vorig jaar in Frankrijk beschuldigd van verkrachting, door drie vrouwen. Kort daarop werd Ramadan gearresteerd en sinds februari zit hij in voorarrest. Dat duurt onredelijk lang, vinden honderd geleerden, die zich beklagen over de Franse justitie. Ze eisen ‘een eerlijke behandeling’ van de omstreden islamgeleerde.

Ramadan zit vast sinds 2 februari, in afwachting van zijn proces. Honderd geleerden en prominenten overal ter wereld betwijfelen of Ramadan wel een eerlijke behandeling krijgt. Gisteren publiceerden ze een oproep aan de Franse justitie.

Onder de publieke intellectuelen en kunstenaars die hun naam aan deze petitie hebben verbonden, zijn de Britse filmregisseur Ken Loach, de Canadese filosoof Charles Taylor en de Amerikaanse islamoloog John Esposito. Opmerkelijk is dat de petitie slechts door vier Fransen is getekend. De ondertekenaars komen vooral uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Golfstaten.

‘Frankrijk moet de waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap hoog houden’

‘Is Ramadan wel onschuldig tot het tegendeel is bewezen?’ vragen de ondertekenaars zich af. Volgens de honderd prominenten krijgt Ramadan in hechtenis geen goede medische behandeling voor zijn ziekte, multiple sclerose. ‘Wij, de ondertekenaars van deze petitie, roepen Frankrijk op om zich te houden aan de waarden, vrijheid, gelijkheid en broederschap, die nu overal ter wereld worden bedreigd.’

Overigens willen ze met de petitie niet vooruitlopen op de schuldvraag. ‘Het is niet aan ons om te oordelen over Tariq Ramadans schuld of onschuld. We erkennen het recht van de aanklagers om van zich te laten horen zonder vooroordelen en zonder hun eer aan te tasten. Maar we willen het land dat zich laat voorstaan op de onvervreemdbare mensenrechten en gelijkheid, wijzen op de principes die de Franse justitie moet garanderen.’

Lees ook de column van Jelte Wiersma: Waarom de illusie van een grenzenloos Europa sneuvelt

Justitie is bang voor ontsnapping Ramadan

Justitie wil niets van een tijdelijke invrijheidsstelling weten. Het argument is dat de kans bestaat op ontsnapping van Ramadan, of op herhaling van de misdrijven waarvan hij wordt verdacht. Ramadans advocaat heeft gezegd dat de islamoloog desgewenst bereid is om zijn paspoort in te leveren (zodat hij het land niet kan verlaten), of om een enkelband te dragen.

‘Zelfs als hij naar Zwitserland vlucht, zou hij zich in een land bevinden waar een aanklacht tegen hem loopt. Het slaat nergens op!’ zegt zijn advocaat tegen het Franse dagblad Le Figaro.

#MeToo-hysterie overschaduwt werkelijk seksueel geweld, schreef Elif Isitman

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.