Turkse Nederlanders Premium Corner

Villabezitters – met behoud van bijstand

Door Linda Otter - 15 juni 2018

Turkse Nederlanders pronken in Turkije met mooie huizen en auto’s, ook als ze een uitkering hebben. Dat ze deze zondag, 24 juni, ook nog op Erdogan stemmen, stoort veel autochtonen. ‘Wij zouden graag met ze ruilen.’

Bij het plaatselijke café in Adayazi sopt de uitbater de tafeltjes. Aan weerszijden van de ongeplaveide straat zitten een stuk of vijftien mannen aan tafeltjes te kaarten, terwijl ze argwanende blikken werpen op de buitenlandse bezoeker. ‘Ze zijn bang dat je een spion bent,’ zegt Ahmet Ozçelik (54), een Turk die jarenlang in Duitsland heeft gewerkt. ‘Ik weet zeker dat ze straks bij mij verhaal komen halen. Ze zijn bang dat ik vertel wie fraude pleegt en dat ze dan alles moeten terugbetalen met een boete.’

In Adayazi zit de schrik er goed in. Onlangs belden er vreemdelingen aan bij de vakantievilla’s van de Turkse Nederlanders in het district Emirdag, waartoe ook Adayazi behoort. Ze waren door de Nederlandse overheid gestuurd om uitkeringsfraude op te sporen. Een aantal vakantiegangers werd aangeklaagd wegens fraude.

Fraude

Fraudeurs die zelden worden gepakt

Turkse Nederlanders zijn koplopers als het gaat om fraude met de bijstand, blijkt uit onderzoek van gemeenten. Een op de vijf zou onterecht een uitkering krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een huis in Turkije bezitten. Toch krijgen frauderende Turken zelden een boete. Volgens de rechter mogen de Nederlandse opsporingsambtenaren geen commerciële bureaus inschakelen voor vermogensonderzoek op Turks grondgebied. Die methode zou in strijd zijn met het discriminatieverbod.

Turken zijn koplopers als het gaat om fraude met de bijstand, blijkt uit onderzoek van gemeenten. Ze bezitten huizen en landerijen in Turkije, maar houden hun onroerend goed verborgen voor de sociale instanties.

In Emirdag liggen de wortels van veel Turken die naar West-Europa emigreerden. De eerste migranten vertrokken begin jaren zestig. Via officiële werving van bedrijven kwamen er tussen 1963 en 1974 zo’n 60.000 Turkse arbeidskrachten naar Nederland. Daarna was toegang tot Nederland alleen nog mogelijk via gezinshereniging, illegale migratie en importbruiden. Hele dorpen kwamen bij elkaar op één plek terecht. Zo komt meer dan de helft van de oorspronkelijke Turkse Haarlemmers uit Emirdag.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.