Hongarije

Orbáns partij verbreekt banden met CDA na ‘leugens’

Door Fleur Verbeek - 05 juni 2018

De partij Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orbán verbreekt alle banden met het CDA. Fidesz is boos over de kritische resolutie die de christen-democraten aannamen tijdens hun partijcongres, afgelopen zaterdag in Den Bosch.

Fidesz en het CDA zitten samen in de EVP, de christen-democratische fractie in het Europees Parlement, maar aan die samenwerking komt voorlopig een eind.

In de resolutie – opgesteld door de CDA-afdeling Zuid-Holland – staat dat de Hongaren tot de orde moeten worden geroepen en eventueel uit de EVP-fractie moeten worden gezet.

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

De indieners maken zich er zorgen over dat Fidesz de democratische rechtsstaat in Hongarije bedreigt. De partij ondermijnt volgens hen de rechterlijke macht, de mediavrijheid en andere fundamentele rechten in het land. De CDA’ers wezen ook op verklaringen van de Organisatie voor Europese Samenwerking (OVSE) die hard oordeelde over de houding van Fidesz bij de verkiezingen twee maanden geleden.

CDA is schuldig aan ‘leugens’

Vicevoorzitter Katalin Novak beschuldigt het CDA vervolgens van ‘leugens’. Ze eist excuses van de Nederlandse partij. Ook toont zij zich teleurgesteld in CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma, die drie weken geleden nog met Orbán sprak. ‘Al deze vragen hadden kunnen worden opgebracht en beantwoord.’

Lees ook: Een reconstructie van het jaar dat Orbán Europa bedwong 

Door de aanscherping van de regels besloot miljardair George Soros onlangs zijn Open Society Foundations, die financiële steun geeft aan democratisering en pluralisme, van Hongarije te verplaatsen naar Berlijn. Een universiteit waarmee de in Hongarije geboren maar in de Verenigde Staten wonende Soros banden heeft, kreeg ook te maken met tegenwerking door Orbán.

Geert Wilders

Wilders ontmoet ‘held’ Orbán: ‘Hij is een voorbeeld voor EU-beleiders’

EVP-leider kritisch

Orbán beschuldigt Soros er consequent van dat hij de oorspronkelijke bevolking van Hongarije wil vervangen door islamitische migranten. Het bestrijden van Soros was dan ook een speerpunt van zijn verkiezingscampagne.

Als onderdeel van dit Stop-Soros plan zijn in het Centraal-Europese land nieuwe wetten in de maak waarmee asielactivisten die immigranten helpen bij het verkrijgen van asiel strafbaar kunnen worden gesteld.

Het CDA is in de EVP niet de enige met kritiek op Hongarije. Als Orbán ‘fundamentele waarden’ niet langer respecteert, zo verklaarde EVP-leider Manfred Weber eerder, ‘dan kan hij geen deel meer zijn van de EVP-familie’.

Lees ook het commentaar van Syp Wynia: Overwinning van Orbán is leerzaam én verontrustend voor Europa

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.