Frankrijk

Rechts boycot optreden omstreden rapper in Bataclan

Door Matthijs van Schie - 11 juni 2018

In Frankrijk lopen de gemoederen hoog op over een voor oktober gepland optreden van een rapper in de concertzaal Bataclan in Parijs. De muziek van Médine, zoals zijn artiestennaam luidt, bevat tal van verwijzingen naar de islam. Vooral rechtse politici vinden dat een schoffering van de slachtoffers die op 13 november 2015 vielen in Bataclan, en eisen dat het optreden wordt afgelast.

Zaterdag begonnen rechtse actievoerders met een petitie, die ruim 15.000 keer is getekend, getiteld ‘NEE tegen rapper Médine die “de laïcards wil kruisigen”, in Bataclan!’ Het ‘kruisigen van de laïcards‘ verwijst naar de secularisten, die een zeer strikte scheiding tussen kerk en staat voorstaan.

Médine rapt: kruisig fanatieke secularisten

In een samenleving die is gestoeld op de laïcité, een Franse uitvinding, moeten religieuze uitingen volledig worden verbannen uit het openbare leven. In zijn nummer Don’t laïk zingt Médine Zaouiche, zoals zijn volledig naam luidt, aanhangers van dat soort secularisme te willen ‘kruisigen (…) op Golgotha’. Dat nummer bracht hij een week voor de aanslag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo uit. Die aanslag was op 7 januari 2015.

Lees ook deze column van Afshin Ellian:

Het islamitisch terrorisme verslagen? Welnee

Het is niet de enige omstreden uiting die Médine, Frans voor de heilige islamitische stad Medina (in hedendaags Saudi-Arabië), in zijn muziek deed. Zo bracht hij in 2004 het nummer 11 septembre uit, waarin hij rapt over het onrecht dat moslims in het Midden-Oosten, door Amerika en Israël in het bijzonder, zou worden aangedaan. Ook terreuraanslagen in Madrid, Tsjetsjenië en misstanden in Guantánamo Bay passeren de revue. In een ander nummer zingt hij dat hij fatwa’s (islamitische banvloek) ‘op het hoofd van klootzakken’ zet. Ook bracht hij in 2005 het album Jihad uit.

Rechtse politici: optreden Médine in Bataclan is ‘heiligschennis’

Rechtse politici en hun aanhangers vinden het schandalig dat een artiest die rapt over zulke uitgesproken islamitische thema’s uitgerekend in Bataclan optreedt, waar op 13 november 2015 89 mensen werden vermoord door terroristen van Islamitische Staat (IS). ‘Heiligschennis’, schrijft Laurent Wauquiez, voorzitter van de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains in een tweet. Jean-Francois Copé, voormalig voorzitter van Les Républicains en burgemeester van het vlak bij Parijs gelegen stadje Meaux, roept president Emmanuel Macron op om het concert te verbieden.

Ook Marine Le Pen van Rassemblement National (voorheen Front National) spreekt schande van het optreden. ‘Geen Fransman kan aanvaarden dat deze man zijn vuiligheid gaat spuien op de plaats van het bloedbad van de Bataclan,’ schrijft ze in een tweet, waarna ze afsluit met de hashtag #PasDeMédineAuBataclan (Geen Médine in Bataclan). Dat doen ook leiders en andere politici van onder meer het conservatieve Debout la France en de christen-democratische partij.

Sommige nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Bataclan sluiten zich aan bij het protest, terwijl andere nabestaanden juist klagen dat ze de herinnering aan de slachtoffers niet willen laten ‘misbruiken voor politieke doeleinden‘. Dat meldt de Franse nieuwswebsite 20 Minutes.

Zelf heeft Médine nog niet gereageerd op de verontwaardiging. Vorig jaar zei de rapper dat hij ‘als kunstenaar alle vormen van geweld, terrorisme en andere immorele excuses veroordeelt’. Naar eigen zeggen kiest hij zelf ‘de weg van geweldloosheid’ om zijn ‘meningsverschillen met de samenleving te uiten’. Met zijn nummers zegt hij graag te ‘provoceren’ en mensen aan het denken te zetten.

Nabestaanden klagen staat aan omdat soldaten niet mochten ingrijpen

Bataclan was vorige week ook al in het nieuws. Vrijdag diende een groep van zeventien overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers in Bataclan een klacht in tegen de Franse staat. Acht soldaten van Operatie Sentinel stonden buiten de zaal op het moment dat drie IS-terroristen het bloedbad aanrichtten, maar mochten niet ingrijpen. Ruim tweeënhalf jaar na dato is nog steeds niet bekend waarom de soldaten niet mochten handelen.

Op het moment van de aanslag was een concert bezig van rockband Eagles of Death Metal. De zanger van de band, Jesse Hughes, kwam exact een jaar later in opspraak omdat hij had gezegd dat hij vermoedde dat de beveiligers betrokken waren bij de aanslag. Ook zei Hughes dat moslims feest vierden om de aanslag. Toen Hughes samen met een ander bandlid en zijn manager een herdenkingsconcert van de band Sting wilden bijwonen in Bataclan, weigerde de directeur van de concertzaal hen de toegang.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.