Duitsland

Regeringscrisis afgewend? Geruststellende woorden van Merkels zusterpartij

Door Elif Isitman - 26 juni 2018

De top van de Duitse CSU-partij haalt de angel uit het conflict met bondskanselier Angela Merkel. Voorafgaand aan een partijbijeenkomst over immigratie, zegt minister van Binnenlandse Zaken en CSU-leider Horst Seehofer dat hij inzet op het voortbestaan van de coalitie.

‘Politici en media die denken dat het samenwerkingsverband met de sociaaldemocraten binnenkort uit elkaar vliegt, zijn wereldvreemd,’ aldus Seehofer tegenover de Duitse website Focus Online. Zijn partijgenoot Alexander Dobrindt voegt daaraan toe: ‘CDU en CSU zijn een door het lot verbonden gemeenschap’.

CSU dreigde eerder met breuk

Merkel, die eerder vreesde voor een regeringscrisis, kan daarmee opgelucht ademhalen. De achtergrond van de ruzie is Seehofers plan om asielzoekers die ergens anders in Europa zijn geregistreerd te weigeren aan de Duitse grens. Merkel is tegen deze ‘nationale egotrip’ en ijvert voor een Europese aanpak van het immigratieprobleem.

Eerder leek de Duitse coalitie af te stevenen op een breuk vanwege de meningsverschillen over immigratie. De CSU gaf Merkel vorige week een deadline om snel met een Europa-brede aanpak te komen. Die deadline verloopt aan het einde van deze week.

Op 28 en 29 juni is er een EU-top van regeringsleiders. Als er in juli geen Europees beleidsplan ligt, gaf de CSU – de Beierse zusterpartij van Merkels CDU – eerder aan te willen dat Duitsland zelf stappen onderneemt. Die stappen moeten dan de lijn volgen van CSU-leider en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, die al een tijd pleit voor een veel strenger immigratiebeleid. Asielzaken zit ook in zijn portefeuille.

Merkel en Seehofer lagen eerder overhoop vanwege het plan, omdat Merkel zo gebrand is op het creëren van een gezamenlijk Europees asielbeleid. Het plan van Seehofer staat haaks op een dergelijke aanpak, vindt Merkel.

De christen-democraten hebben in de Duitse Bondsdag 249 van de 709 zetels. De CDU heeft er 200, de CSU 49. In oktober zijn er verkiezingen in Beieren.

Geen harde besluiten tijdens EU-minitop

Een Europese minitop in Brussel over migratie afgelopen weekend heeft weinig opgeleverd. Wel was er ‘veel goede wil om vooruit te komen,’ zei Merkel. ‘We zijn het er allemaal over eens dat we de illegale migratie willen terugdringen, onze grenzen willen beschermen en we allemaal verantwoordelijk zijn voor alle onderwerpen.’

Mede door de afwezigheid van ‘asielweigerende’ landen als Polen en Hongarije waren de verwachtingen vooraf al niet hooggespannen.  Bij de top komende donderdag en vrijdag zijn wel alle EU-regeringsleiders aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.