Verenigd Koninkrijk

Roep om vrijlating Robinson steeds luider, Wilders naar Londen

Door Matthijs van Schie - 03 juni 2018

Geert Wilders gaat komende week naar Londen voor een demonstratie om te pleiten voor vrijlating van islamcriticus Tommy Robinson. De PVV-leider noemt Robinson een ‘vrijheidsstrijder als Churchill was’, en bezweert niet te rusten tot hij wordt vrijgelaten. De roep om zijn vrijlating klinkt steeds luider in allerlei landen.

De rechtse website Breitbart publiceerde zaterdag een ingezonden stuk van Wilders waarin hij schrijft een demonstratie bij te zullen wonen in de Britse hoofdstad, komende week. Hoewel niet duidelijk op welke dag de PVV-leider precies in Londen is, gaat het vermoedelijk om een protestmars door de straat Whitehall, die loopt van Trafalgar Square naar het Palace of Westminster en Westminster Abbey. Op Facebook hebben ruim vierhonderd mensen aangekondigd zaterdag, 9 juni, te demonstreren voor ‘de vrijlating van onze nationale held en politieke gevangene Tommy Robinson’.

Robinson filmde verdachten in grootschalige misbruikzaak Pakistanen

In het ingezonden stuk schrijft Wilders dat Robinson een ‘man is uit de arbeidersklasse die het niet langer meer kan aanzien hoe de originele Engelse bevolking wordt onderdrukt door de islam’. Robinson maakte vorige week een livestream (zie hieronder) buiten de rechtbank in Leeds tijdens de behandeling van de zaak van 29 Brits-Pakistaanse mensenhandelaren, ook wel grooming gangs genoemd. Die kregen in zijn ogen te weinig aandacht van de gevestigde media.

In maart onthulde de Britse krant The Mirror dat de afgelopen decennia honderden tot wel duizend jonge meisjes zijn gedrogeerd, misbruikt en mishandeld door de bendes in het stadje Telford. De zaak was lang verzwegen door de autoriteiten, uit angst om van racisme of vooroordelen te worden beticht ten opzichte van de daders. Vergelijkbare schandalen bleken al eerder jarenlang te hebben gespeeld in Rotherham en Rochdale.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nadat Robinson de verdachten bij de rechtbank had gefilmd, werd hij gearresteerd op aanklacht van breaching the peace (het schenden van de vrede) en contempt of court (minachting van de rechtbank), en kreeg hij binnen een paar uur een celstraf van dertien maanden opgelegd. Veel media berichtten er in eerste instantie niet over; publiceren over lopende rechtszaken kan strenge straffen opleveren in het Verenigd Koninkrijk. Dit omdat berichtgeving over verdachten de strafzaak zou kunnen beïnvloeden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilders: Robinson net als Churchill vrijheidsstrijder en anti-islam

Na massale protesten – inmiddels is een online petitie voor Robinsons vrijlating al bijna 600.000 getekend – werd dat publicatieverbod onlangs opgeheven, maar de anti-islamactivist zit nog altijd vast. Wilders zegt dat Robinson een ‘vrijheidsstrijder’ is als de voormalige Britse staatsman Winston Churchill was, die als premier tussen 1940 en 1945 nazi-Duitsland weerstond. Volgens de PVV-leider was Churchill eveneens fel gekant tegen de islam, en noemde hij Adolf Hitlers boek Mein Kampf  vanwege het antisemitisme ‘een nieuwe Koran van geloof en oorlog’.

Wie is Tommy Robinson? Lees het hier

Wilders meent dat de gang van zaken rond Robinsons arrestatie en het publicatieverbod over zijn zaak doet denken aan totalitaire regimes als Noord-Korea en Saudi-Arabië. Ook haalt Wilders citaten aan van de Britse schrijver George Orwell (1903-1950), die in een van zijn bekendste boeken Animal Farm schreef dat ‘als vrijheid iets betekent, dat het recht betekent om mensen dingen te vertellen die ze niet graag horen’.

Bloggers werden eerder dit jaar al uit Verenigd Koninkrijk geweerd

Zo verwijst de PVV-leider naar islamcritici Robert Spencer en Pamela Geller, die net als Wilders zelf (in 2009) uit het Verenigd Koninkrijk werden geweigerd of weggestuurd. Dat overkwam in maart nog de rechts-conservatieve bloggers Lauren Southern – die eerder spottende flyers over de islam had uitgedeeld in Luton – en Brittany Pettibone, die destijds Tommy Robinson wilde interviewen. Volgens politie en de Britse regering brachten beiden het ‘publieke belang’ in gevaar.

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk leidt de arrestatie van Robinson tot veel ophef. Zo gaan zaterdag in de grootste steden van Australië – Melbourne, Sydney, Brisbane en Perth – honderden mensen de straat op bij de lokale Britse consulaten of ambassades. Datzelfde gebeurde onder meer donderdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en vrijdag in de Canadese hoofdstad Ottawa. Vandaag, zondag, staat ook een demonstratie bij de Britse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington gepland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Blok na Kamervragen PVV: vertrouwen in Britse rechtsgang

Maandag hield Wilders ook al een toespraak bij de Britse ambassade in Den Haag, naar eigen zeggen ‘uit solidariteit met Tommy Robinson’. De vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder als het gaat om islamkritiek, staat volgens de PVV-leider in heel Europa onder druk. Hij stelde afgelopen weekeinde al Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD).

De PVV wilde van Blok weten of hij ‘en zijn collega’s in de EU zich realiseren’ dat ‘jullie de ontevredenheid over de islamisering niet het zwijgen op kunnen leggen door islamcritici op te pakken’ en dat ‘een deel van de bevolking dit op een gegeven moment niet meer accepteert en jullie de rug toe zal keren’. Ook vroeg hij of de minister bereid was aan te dringen op Robinsons vrijlating. Blok wilde geen stelling nemen in de discussie, en antwoordde als volgt:

‘Het kabinet heeft de mediaberichten hierover gezien. De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen. Voor zover op dit moment bekend heeft betrokkene de voorwaarden voor zijn eerdere voorwaardelijke vrijlating geschonden en is dit de reden voor zijn opsluiting. Het kabinet heeft vertrouwen in de rechtsgang in het Verenigd Koninkrijk en ziet geen aanleiding zich hierover nader uit te spreken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.