Slovenië

Zo wil verkiezingswinnaar immigratie aan banden leggen

Door Fleur Verbeek - 04 juni 2018

De rechtse SDS-partij van oud-premier Janez Jansa heeft de verkiezingen in Slovenië gewonnen. De oppositiepartij, die een streng immigratiebeleid wil voeren, kreeg ongeveer een kwart van de stemmen.

Dat maakte de kiescommissie bekend nadat 98 procent van de stemmen was geteld.

De 1,7 miljoen kiezers in het Centraal-Europese land hadden de keus tussen maar liefst 25 partijen, waarvan er vermoedelijk negen een plek in het parlement krijgen. De centrum-linkse LMS lijkt met circa 12,7 procent van de stemmen de tweede partij van het land te worden. Partijleider Marjan Sarec heeft al aangegeven geen coalitie te willen vormen met de SDS.

Melania Trump, Donald TrumpLees ook dit portret over de Amerikaanse First Lady: Melania Trump, de non uit Slovenië

Coalitievorming wordt moeilijk

Jansa erkende zondag bij het uitbrengen van zijn stem dat het niet eenvoudig zal zijn een regering te vormen als zijn partij de verkiezingen wint. Hij heeft de steun nodig van meerdere partijen om aan een meerderheid te komen in het negentig zetels tellende parlement. Zijn politieke rivaal Marjan Sarec heeft immers de handen ineengeslagen met andere partijen om Jansa van het pluche te houden.

De SDS pleit ervoor dat geld dat nu naar migranten gaat, beter naar de veiligheidsdiensten en grensbewaking in het land kan. Jansa wil dat Slovenië ‘een land wordt waar het welzijn en de veiligheid van Sloveniërs op één staat’.

Winnende partij krijgt steun

LMS (Lijst Marjan Sarec) wordt geleid door de komiek en politieke satirist Sarec die zichzelf omschrijft als een ‘anti-establishment’ politicus. Hij beschreef het resultaat zondag als ‘een groot succes’ voor zijn partij bij zijn eerste verkiezingen.

Lees ook: Balkan dicht, Servië en Slovenië sluiten grens

De SDS wordt gesteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán, die bekendstaat als een hardliner op immigratiegebied. De partij van Jansa is ook fel tegen vluchtelingenquota. De vluchtelingencrisis is volgens hem een van de grootste problemen waar de Europese Unie voor staat. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Jansa daarnaast belastingverlaging en haast te maken met het doorvoeren van privatiseringen.

Land moet hervormingen doorvoeren

De Sloveense premier Miro Cerar stapte op in maart nadat het Hooggerechtshof besloot dat er een nieuw referendum moet worden gehouden over zijn investeringsplannen in de spoorwegen van het land. Dat was het belangrijkste plan van zijn regering.

De problemen in het bankensysteem, de gezondheidszorg en in het pensioenstelsel zullen de belangrijkste vraagstukken worden voor de nieuwe regering.

Lees ook: ‘Als nieuwe migratiecrisis uitbreekt, ontstaat conflict in Europa’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.