Thailand

Reddingsactie voetballertjes uit grot in volle gang

Door Fleur Verbeek - 08 juli 2018

De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is in volle gang. Achttien duikers zijn de grot ingestuurd om de jongens te redden. Dat heeft de leidinggevende van de operatie op een persconferentie meegedeeld.

Rond half twee meldden Thaise media dat twee jongens uit de grot zijn gered. Volgens de Thaise krant Khao Sod liep de eerste jongen om 12.40 uur (Nederlandse tijd) en de tweede om 12.50 uur de grot uit. Ze worden opgevangen in een tent. Daarna zullen ze met een helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht. BBC meldt dat inmiddels nog twee jongens zouden zijn gered. De overige negen blijven onder de grond. Maandag gaat de actie verder.

Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind, meldt Narongsak Osottanakorn. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. De jongens in de grot zijn op de hoogte gesteld van de operatie. Ze zullen in groepjes worden gered en mogelijk staan de eerste jongens zondagavond 21.00 uur (plaatselijke tijd) weer buiten. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren.

Dit stuk uit het weekblad mag u niet missen: De 103 beste boeken: van thriller tot wetenschap

De kinderen van tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige trainer zijn medisch getest en worden tijdens de operatie door twee duikers naar buiten begeleid.

D-day

Narongsak zei dat de beste dag om een poging te ondernemen is aangebroken, ‘omdat het grootste deel van het pad beloopbaar is’. De waterstand in de grot is de afgelopen dagen gezakt. ‘Vandaag zijn we er het meest klaar voor. Vandaag is het D-day.’

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot werd zondagochtend al ontruimd. Journalisten die zich er ophouden is gevraagd weg te gaan. ‘Tijdens de operatie mogen media op het terrein geen foto’s maken. Iemand die ongepaste foto’s neemt, wordt verantwoordelijk gehouden,’  deelde een legerwoordvoerder hen mee. Tien ambulances en medisch personeel kwamen in het gebied aan. Ook Amerikaanse duikers arriveerden bij de grot, meldt een verslaggever van The Guardian.

Nederlands bedrijf  stuurt hulp

Ondanks dat duikers al zijn begonnen om de voetballertjes en hun trainer uit de ondergelopen grot te halen, stuurt het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck zondag twee medewerkers en materieel naar Thailand. Mochten de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden, zegt een woordvoerder. Een zaterdag uitgevoerde test bleek succesvol.

FIFA-baas nodigt Thaise voetballers uit voor WK-finale

Als de twaalf voetballertjes en hun coach op tijd uit de grot worden bevrijd, zijn ze welkom bij de finale van het WK-voetbal, op 15 juli in de Russische hoofdstad Moskou. Volgens voorzitter Gianni Infantino van Wereldvoetbalbond FIFA leeft ‘de hele voetbalgemeenschap’ mee.

Dat schreef hij donderdag in een brief aan de Thaise voetbalbond. Als het team snel wordt bevrijd en de gezondheid van de spelers en hun trainer het toelaat, zal het volgens Infantino ‘ongetwijfeld een prachtig moment van verbinding en viering’ zijn om de dertien Thailanders in het stadion te verwelkomen.

Directeur van het bedrijf Jeroen van Heck zit al in Thailand. ‘Vanuit de contacten die wij hebben is gevraagd: ga door en zorg dat de spullen hier komen,’ zegt de woordvoerder. Volgens hem wordt er nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het materieel samen met de twee medewerkers aan het eind van de middag op Schiphol op een lijnvlucht kan worden gezet.

Situatie ter plaatse niet exact na te bootsen

De oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd, is een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. ‘Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’ De test zaterdag was een succes, zegt hij. ‘Maar we kunnen de situatie natuurlijk niet exact nabootsen,’ waarschuwt de woordvoerder.

Wanneer ze de oplossing kunnen inzetten, is nog even de vraag. ‘Ze zullen morgen rond 12.00 uur Nederlandse tijd bij de grot zijn. We hopen dat we daar zo snel mogelijk aan de slag kunnen, maar dat is ook afhankelijk van de reddingsoperatie van de duikers. Als die daar nog binnen zijn, kunnen wij niet beginnen.’

Oplossing van Elon Musk

Afgelopen vrijdag stelde Tesla-baas Elon Musk nog op Twitter voor de voetballertjes door een met lucht gevulde buis naar buiten te laten lopen.

Ook stuurde hij twee technici van zijn tunnelboorbedrijf The Boring Company en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX naar Thailand om te helpen. Zij vertrokken vrijdag naar Thailand om te proberen een nylontunnel met een doorsnee van 1 meter in de grot aan te brengen, die ‘als een springkussen’ moest worden opgeblazen. Dat kost minder stroom dan het leegpompen van de tunnel, waar de hulpdiensten momenteel mee bezig zijn.

De twaalf tieners brachten samen met hun coach een bezoek aan de grot Tham Luang in het noorden van Thailand, toen de tunnel volliep met water, waardoor ze niet meer weg konden komen. Ze zitten al vast sinds 23 juni. Kort daarna kwam een zoektocht op gang, maar die werd dagenlang bemoeilijkt door aanhoudende regenbuien.

Het was lang de vraag of de voetballertjes en hun trainer nog in leven waren, maar maandag bleek dat ze alle dertien ongedeerd waren. Op dat moment waren ze al negen dagen vermist. Ze hebben geen grote lichamelijke schade opgelopen, en bleken zich in leven te hebben gehouden door water te drinken dat van stalactieten droop, zegt een dokter. Duikers hebben de groep later voorzien van voedsel en isolatiedekens.

Dit is de situatie in de grot:

De voetballers zijn ernstig verzwakt, en geen van hen kan zwemmen. Ze krijgen zwem- en duiklessen, maar vanwege het modderige water, dat volgens hulpdiensten zo donker is als chocolademelk, is het riskant om te proberen zwemmend uit de grot te komen.

Duiker overleden die voetballertjes zuurstoftanks bracht

Vrijdag werd bekend dat Saman Kunan, een ervaren duiker die de voetballertjes zuurstoftanks kwam afleveren, op zijn weg terug naar buiten is overleden. Hij werd onwel vanwege gebrek aan zuurstof. Mede-duikers probeerden hem nog te reanimeren, maar dat was tevergeefs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.