Europese Unie

Brussel: lidstaten krijgen 6.000 euro per opgevangen migrant

24 juli 2018

Direct na het aantreden van de nieuwe Italiaanse regering begin juni beloofde de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) dat er geen migranten meer aan land zouden komen. Een trendbreuk in de Europese Unie. Dinsdag presenteert de Europese Commissie een plan om Italië te ontzien.

Italië heeft de Europese Unie maandag een ultimatum van vijf weken gesteld om met steekhoudende maatregelen tegen mensensmokkel te komen. Italië laat nog vijf weken schepen met opgepikte immigranten toe. Daarna niet meer.

Het plan dat de Europese Commissie dinsdag presenteert, is de eerste aanzet hiertoe.

Commissie pleit voor gecontroleerde centra

De Commissie wil dat in de EU-lidstaten ‘gecontroleerde centra’ worden geopend, waar migrantenboten kunnen aanmeren. Daarmee wil Brussel tegemoetkomen aan het voornemen van Italië om de eigen havens te sluiten voor deze schepen. De centra moeten worden ingericht buiten Italië.

De vraag rijst waar die centra dan wel moeten komen. Daar heeft de Europese Commissie een oplossing voor: landen die vrijwillig zo’n gecontroleerd centrum openen, krijgen 6.000 euro per opgevangen immigrant. De centra worden opgetuigd met asielexperts, ook op kosten van de Europese Unie. In deze centra wordt per migrant bekeken of hij recht heeft op asiel, of moet worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Dankzij Matteo Salvini kantelt immigratiebeleid EU, schreef René van Rijckevorsel

Crisis als met de Aquarius is straks verleden tijd

De Europese Commissie benadrukt dat het niet gaat om detentiecentra en dat het plan in overeenstemming is met de mensenrechten. ‘Het hoofddoel is om beter onderscheid te maken tussen de individuen die recht hebben op internationale bescherming en irreguliere migranten die niet in de Europese Unie mogen blijven.’

Ook wil de Europese Commissie zo het aantal doden op zee terugdringen. Ze hoopt tevens een crisis te voorkomen als met de Aquarius, een schip van een hulporganisatie met honderden migranten aan boord dat geen toegang kreeg tot Italië of Malta.

Libië doet niet mee

Derde landen die willen meewerken met de Europese Unie kunnen steun op maat krijgen. Brussel benadrukt dat dit kan gaan om sociaal-economische investeringen, politieke steun of investeringen in veiligheid. De Libische eenheidsregering van Fayez al-Sarraj maakte eerder deze week al bekend niets te voelen voor migrantenkampen in Libië.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.