Libië

Dader aanslag Manchester eerder gered door Britse marine

31 juli 2018

De man die zichzelf opblies tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester, op 23 mei 2017, werd drie jaar eerder uit Libië geëvacueerd door de Britse marine. Bij de aanslag, die werd opgeëist door de terroristische organisatie Islamitische Staat, vielen 22 doden.

Dat meldt de Britse krant Daily Mail. In 2014 werd de HMS Enterprise door de Britse regering naar Libië gestuurd om Britse burgers en de diplomatieke staf te evacueren. Die zomer nam de burgeroorlog in Libië aan hevigheid toe. Het schip meerde aan in Valletta, de hoofdstad van Malta.

Neem de motieven van terroristen serieus, schreef Geerten Waling eerder

Salman Abedi en zijn jongere broer werden gered. De broer zit nu vast in Libië. De Britten verdenken hem van medeplichtigheid bij de aanslag.

Abedi radicaliseerde in Verenigd Koninkrijk

Nadat Salman Abedi was teruggekeerd in het Verenigd Koninkrijk zou hij zijn geradicaliseerd. Hij zou urenlang instructie-video’s over het maken van explosieven en video’s met radicaal-islamitische preken hebben bekeken. Een bron binnen de Britse regering zegt hierover: ‘Dat deze man zo’n gruwelijke daad heeft gepleegd op Brits grondgebied, nadat we hem hebben gered uit Libië, is een daad van verraad.’

Abedi werd geboren in het Verenigd Koninkrijk. Zijn ouders kwamen uit Libië, hij studeerde aan de universiteit van Salford. Vanaf het moment dat zijn ouders teruggingen naar Libië en in de hoofdstad Tripoli gingen wonen, kwam Abedi daar ook met zekere regelmaat. Hij zou hebben meegevochten tegen het regime van Muammar al-Khaddafi, de dictator die in 2011 werd gelyncht.

Een woordvoerder van de marine zegt over de redding van Abedi: ‘Hij was een Brits staatsburger, en het was ons werk hem in veiligheid te brengen. Destijds vormde hij geen bedreiging, en de omstandigheden waren compleet anders.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.