Midden-Oosten

Hamas wijst voorstel regering-Trump resoluut af

Door Matthijs van Schie - 20 juli 2018

Een vredesvoorstel van de regering-Trump aan Hamas is door de Palestijnse terreurbeweging resoluut afgewezen. Het plan, mede opgesteld door Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner, beloofde financiële hulp van Amerika aan Hamas, als die groep stopt met geweld en terreur. Een woordvoerder noemt het Witte Huis een ‘spreekbuis van de Israëlische bezetting’.

‘Hulp is voorhanden voor de Palestijnen. Het is helemaal aan Hamas,’ schrijven Kushner, Midden-Oosten-onderhandelaar Jason Greenblatt en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman in een opiniestuk in The Washington Post. Daarin menen ze dat ‘het lijden van het Palestijnse volk nodeloos wordt voortgezet en verlengd door de nachtmerrie die het leiderschap van Hamas is. Ondanks miljarden dollars die de afgelopen zeventig jaar in Gaza zijn geïnvesteerd, leeft 53 procent van de inwoners onder de armoedegrens en ligt het werkloosheidspercentage op een verlammende 49′.

Volgens het drietal is dat niet de schuld van Israël, dat de Gazastrook grotendeels blokkeert – net als Egypte, maar van Hamas zelf. Door Israël te bestoken met ‘raketten, mortieren, terreurtunnels, vliegers met explosieven en andere wapens van agressie’, schrijven Kushner, Greenblatt en Friedman, zorgt Hamas ervoor dat de bewegingsvrijheid van de inwoners van Gaza nog verder worden ingeperkt.

Amerika: Economisch succes voor Palestijnen als ze ons laten helpen

Lees dit verhaal uit Elsevier Weekblad: Wat er werkelijk speelt in de Gazastrook

‘Er is geen enkele reden dat de Palestijnen (zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza) geen economisch succes kunnen hebben en integreren in een bloeiende regionale economie – als ze ons laten helpen,’ menen Trumps medewerkers in het Midden-Oosten. Ze beloven economisch herstel en meer stabiliteit voor de Palestijnen, zolang die niet langer ‘aanvallen op Israëli’s uitlokken of uitvoeren’, vastgehouden Israëlische soldaten en burgers teruggeven en afzien van het ‘misbruiken van grensovergangen voor wapensmokkel en belastinggeld voor persoonlijke verrijking’.

Maar Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van Hamas, veegt de vloer aan met die Amerikaanse voorstellen. Volgens hem zijn Trumps medewerkers ‘niets meer dan spreekbuizen van de Israëlische bezetting’: ‘Kushner en Greenblatt hebben het Israëlische narratief overgenomen, en hun agressie ten opzichte van Hamas laat zien hoezeer de Amerikaanse regering ons minacht,’ aldus Abu Zuhri in een reactie.

Ook Palestijnse Autoriteit wees vredesplan Kushner af

Vorige maand kondigde Kushner een vergelijkbare ‘vredesdeal’ aan voor de Palestijnse Autoriteit (PA), die de scepter zwaait op de Westelijke Jordaanoever. Ook daar kunnen Palestijnen volgens Trumps schoonzoon profiteren van enorme economische vooruitgang, mits ze zouden afzien van terreur en stoppen hun burgers ‘te gebruiken als pionnen’. Dat zei Kushner in een interview met de Palestijnse krant Al-Quds – de Arabische naam voor Jeruzalem.

Destijds reageerde Saeb Erekat, die namens de PA het woord voert over het vredesproces met Israël, al even negatief als Hamas nu doet. In zijn ogen zou de ‘vredesdeal’ een tweestatenoplossing in de weg staan, en in plaats daarvan ‘Israëls koloniale overheersing over Palestijns land’ bestendigen. Economische vooruitgang is volgens Erekat niet genoeg: ‘Palestijnse rechten zijn niet te koop.

In het Midden-Oosten lopen de gemoederen sinds donderdag hoog op over de die dag door de Knesset aangenomen wet die officieel vastlegt dat Israël een ‘Joodse natiestaat’ is. Met de wet wordt onder meer Hebreeuws er de enige officiële taal (al krijgt het Arabisch wel een speciale status), wordt de Joodse kalender naast de Gregoriaanse kalender officieel vastgelegd en gelden Joodse religieuze feestdagen als officiële vrije dagen. De meeste bepalingen golden al in Israël, maar worden nu opnieuw officieel vastgelegd.

Abbas en Erdogan woedend over nieuwe wet, EU is ‘bezorgd’

Hoewel de wet dus grotendeels symbolisch is, levert die veel kritiek op – van de linkse oppositie in Israël, maar vooral in het buitenland. Zo schrijft Hamas op zijn website dat de wet ‘Israëlisch racisme legitimeert en het Palestijnse bestaansrecht en hun historische recht op hun land’ in gevaar brengt. PA-leider Mahmoud Abbas en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreken van ‘racisme’ en ‘apartheid’. De Europese Unie is ‘bezorgd’, liet hoge buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini donderdag weten.

Intussen speculeert de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman vrijdagmiddag openlijk over een ‘grootschalige en pijnlijke operatie’ in Gaza. Dit vanwege de vele met explosieven geladen vliegers en ballonnen waarmee Hamas het zuiden van Israël bestookt.

Die maken weliswaar geen slachtoffers, maar doordat die neerkomen op landbouwgronden, graanvelden en bossen, ontstaan uitslaande branden die tot dusver duizenden vierkante meters aan oogst vernielden. Vorige week lanceerde Israël naar eigen zeggen de grootste militaire operatie tegen Hamas sinds de oorlog in de zomer van 2014.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.