Midden-Oosten

Israël beantwoordt raketten uit Gaza met ‘grootste operatie in jaren’

Door Matthijs van Schie - 14 juli 2018

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn weer opgelopen nadat terreurorganisatie Hamas sinds vrijdagavond tientallen raketten heeft afgeschoten op het zuiden van Israël. Het Israëlische leger IDF beantwoordde de aanvallen met gerichte bombardementen op Hamas-gebouwen en -tunnels. Het zou gaan om de grootste militaire operatie sinds de laatste oorlog tussen beide partijen in 2014.

De onrust ontstond vrijdagmiddag, toen Palestijnen wederom op gewelddadige wijze demonstreerden aan het grenshek tussen Gaza en Israël. Daarbij bestookten ze Israëlische soldaten met explosieven, granaten en brandbommen, waarna die reageerden met traangas en beschietingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn daarbij twee Palestijnse tieners gedood, en zijn enkele tientallen gewonden gevallen, schrijft het Palestijnse Ma’an News. De gewelddadige demonstraties zijn al honderd dagen bijna elke week gaande, en in die periode vielen ongeveer 150 Palestijnse doden.

Hamas bestookt Israël met raketten, IDF reageert met luchtaanvallen

Lees het verhaal van de week uit Elsevier Weekblad: Wat er werkelijk speelt in de Gazastrook

Vrijdagavond besloot Hamas het over een andere boeg te gooien door tientallen raketten en mortieren af te schieten op gemeenschappen in het zuiden van Israël. Enkele daarvan landden in of nabij de dorpen, zeker vier Israëli’s raakten gewond. Volgens de IDF zijn zo’n tien raketten onderschept door het Iron Dome Systeem. Eind mei kwam Zuid-Israël ook al onder vuur van een rakettenregen vanuit Gaza.

In de nacht van vrijdag op zaterdag reageerde Israël door met straaljagers en bewapende drones diverse Hamas-gebouwen onder vuur te nemen. IDF-generaal en -woordvoerder Ronen Manelis zegt dat een Hamas-hoofdkwartier in Beit Lahiya, waar kantoren, opslagruimtes voor wapens en allerlei militaire materialen huisden, ‘is vernietigd, verdampt, veranderd in een groot gat’. Ook in het noorden van de Gazastrook zou Israël onder meer een lanceerplatform voor mortieren hebben vernietigd. Twee Palestijnen zijn daarbij gedood.

Zaterdag herhaalden de taferelen zich, met ongeveer 60 raketten vanuit Gaza en als reactie diverse luchtaanvallen door het Israëlische leger. IDF-woordvoerder Manelis spreekt van de ‘grootste operatie sinds Protective Edge‘. Bij dat conflict, in de zomer van 2014, vielen ruim 2.000 Palestijnse doden en tientallen Israëlische doden. Ook toen reageerde Israël met luchtaanvallen op aanhoudende raketten door terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad.

Laatste weken vliegers met explosieven en brandbommen vanuit Gaza

Bloedbad Gaza kent maar één winnaar: Hamas, schreef Robbert de Witt in een commentaar

Hoewel de laatste weken steeds minder Palestijnen op vrijdag naar de grens met Israël trekken voor de zogenoemde ‘Mars van Terugkeer’, zijn de onlusten nog allerminst voorbij. Zo sturen Palestijnse demonstranten geregeld vliegers en ballonnen met molotovcocktails en explosieven de grens over. Die maken weliswaar geen slachtoffers, maar doordat die neerkomen in landbouwgronden, graanvelden en bossen, ontstaan uitslaande branden die tot dusver duizenden vierkante meters aan oogst vernielden.

Lees verder onder de tweet

Diverse Midden-Oosterse bronnen melden dat Egypte en de Verenigde Naties hebben aangeboden te bemiddelen om te komen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Zaterdagavond werd bekend dat beide partijen daartoe een akkoord hebben bereikt.

Hoofdredacteur Arendo Joustra: Sympathie is vaak voor Palestijnen in propaganda-oorlog

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.