Frankrijk

Macron onder druk: ‘Media niet op zoek naar waarheid in affaire-Benalla

25 juli 2018

De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens een persconferentie de vloer aangeveegd met de Franse media. Volgens Macron zijn ‘de media niet langer op zoek naar de waarheid.’ Deze gepeperde uitspraak deed hij naar aanleiding van de affaire Benalla – de commotie rond zijn lijfwacht Alexandre Benalla, die op 1 mei twee mensen te lijf ging terwijl hij vermomd was als politieagent.

Macron zei tijdens deze persconferentie ook dat hij als president verantwoordelijk was voor de affaire. Het is de eerste keer dat hij publiekelijk reageert. De affaire rond lijfwacht Benalla veranderde in een schandaal, toen bleek dat de presidentiële staf Benalla slechts twee weken schorste, en het incident ook nog geheim probeerde te houden.

Macron: ‘Media willen voor rechter spelen’

Macron ontkent nu dat het geweldsincident onder de pet werd gehouden. Ook hekelt hij de rol van de media in deze affaire en stelt dat ‘de media de juridische macht naar zich toe willen trekken’. Volgens Macron werden de beelden van het incident niet getoond om de waarheid te achterhalen.

Benalla behoorde tot de presidentiële staf van het Élysée, en zorgde voor de beveiliging van Macron. Tijdens de protesten op de Dag van de Arbeid, op 1 mei, droeg Benalla een politiehelm, terwijl hij geen deel uitmaakt van de politie. Hij valt een man aan die al op de grond ligt, grijpt een vrouw bij haar nek en sleurt haar mee. Benalla heeft gezegd dat hij met de politie was meegegaan als ‘observator’, en dat hij daarvoor toestemming had. Het ministerie van Justitie ontkent dat Benalla daarvoor de juiste papieren bezat.

Schorsing riep meer vragen dan antwoorden op

De reactie van het Élysée riep bij de Franse pers meer vragen dan antwoorden op. Waarom werd Benalla niet op staande voet ontslagen? Waarom was hij gekleed als agent? Waarom hield het Élysée dit incident binnenskamers, terwijl juist Macron erop hamert dat publieke figuren zich voorbeeldig moeten gedragen? Ook de oppositie in de Assemblée Nationale is kwaad dat zij hierover niet is geïnformeerd.

Het Openbaar Ministerie besloot vorige week tot actie over te gaan. Op 19 juli begint het een onderzoek naar Benalla. Deze wordt verdacht van ‘geweldpleging door een persoon met een publieke functie’, ‘het zich toe-eigenen van een publieke functie’, en ‘het zich toe-eigenen van insignes die zijn voorbehouden aan een publieke functie’. Benalla droeg namelijk een band met het insigne van de politie om zijn arm.

Volgens Macron is hier geen sprake van een voorkeursbehandeling voor zijn lijfwacht en vertrouweling. ‘Het is nooit gebeurd dat iemand zichzelf kan onttrekken aan de regels van de Republiek,’ zegt Macron in een verklaring. Inmiddels is Benalla ontslagen. ‘Wat er op 1 mei is gebeurd, is ernstig en serieus. Voor mij was het een teleurstelling.’ Vervolgens relativeert Macron de affaire, door te stellen dat Benalla nooit de codes van het Franse nucleaire arsenaal in handen heeft gehad, en evenmin een affaire met de president had.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Opmerkelijk is dat Macron, juist door de verantwoordelijkheid op zich te nemen, de lont uit de affaire heeft gehaald. Als president is hij onschendbaar tegenover het Franse parlement, en kan hij niet worden gehoord . Onder de oppositie groeit nu de roep om verantwoording afleggen door Macron. Constitutioneel gezien zou dat een unicum zijn: de president hoeft zich niet voor het Franse parlement te verantwoorden, dat hoeft alleen de premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.