Verenigd Koninkrijk

May eist steun van critici: ‘Mijn Brexit of geen Brexit’

15 juli 2018

De Britse premier Theresa May is klaar met de continue kritiek op haar Brexit-strategie. Ze heeft een ferme waarschuwing voor critici: een boycot van haar strategie kan Brexit als geheel op het spel zetten.

‘We moeten ons doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar uiteindelijk achter te blijven met helemaal geen Brexit,’ aldus May in een gastbijdrage in de tabloid The Mail on Sunday.

May neemt ‘staalharde onderhandelingspositie’ in

De Britse premier schrijft verder dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende leden binnen haar Conservatieve Partij over de gekozen koers, maar merkt ook op dat ze tot nu toe nog geen ‘praktische alternatieven’ van hen heeft gehoord. Volgens haar is het vanwege het ‘praktische en pragmatische’ nodig om haar Brexit-strategie te steunen.

‘Ik neem een staalharde onderhandelingspositie in bij de gesprekken met Brussel,’ schrijft May. Haar nieuw gepresenteerde Brexit-plan is volgens haar geen ‘verlanglijst’ waar de onderhandelaars uit kunnen kiezen, maar een volledig plan met een reeks conclusies waarover niet kan worden onderhandeld. ‘De onderhandelingen worden niet makkelijk voor Brussel, en dat is ook niet mijn intentie,’ aldus May.

Ze is positief over haar gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump, die volgens haar volledig open staat voor een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk na de uittreding van de Britten. Later is een interview met de BBC zei ze overigens dat Trump haar had aangeraden de EU ‘aan te klagen’. Waarvoor is niet duidelijk.

Slechte week voor regering van May

Het gaat niet goed met de regering van May. Afgelopen week belandde het kabinet in een diepe crisis. Brexit-hardliners binnen haar partij verzetten zich tegen de nieuwe koers van May. Zij wenst een minder abrupte uittreding. Maar critici denken dat het Verenigd Koninkrijk daarmee in de praktijk nog altijd naar de pijpen van Brussel moet dansen.

Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapten afgelopen week op vanwege de nieuwe strategie van May. Het kabinet besloot om een zachtere Brexit-strategie te gaan volgen. Het is precies dit besluit waarin Johnson en Davis zich niet konden vinden. In veel Britse media werd de kritiek geuit dat het alleen maar ‘in naam’ een afscheid van de EU zou zijn, terwijl de Britten alle controle over hun eigen zaken moeten opgeven.

Direct na zijn aangekondigde vertrek oordeelde Johnson keihard over May. Hij beweerde dat het Verenigd Koninkrijk door haar plan een ‘kolonie van de Europese Unie (EU) wordt’. Door de nieuwe strategie ‘is de droom van de Brexit langzaam stervend door de nodeloze en verstikkende twijfel’. In Johnsons ogen doet May de EU een slecht openingsbod. ‘We sturen onze voorhoede als het ware met een witte vlag de oorlog in.’

Ondanks de onrust in haar regering lijkt het erop dat May voorlopig aanblijft als premier. In een vergadering van de Conservatieve fractie werd het vertrouwen van de Tories in May niet ter discussie gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.