Duitsland

‘Meester van cynisme’ Seehofer onder vuur na grap over migrant

Door Elif Isitman - 12 juli 2018

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) ligt in de regering onder vuur na een cynische grap over Afghaanse asielzoekers. Een van hen pleegde zelfmoord direct nadat hij was uitgezet naar Afghanistan.

De dag ervoor had Seehofer een grap gemaakte over de groep uitgewezen asielzoekers. De Duitse minister meldde dinsdag tijdens een persconferentie over het uitzettingsbeleid dat er meer mensen worden teruggestuurd, en impliceerde dat de uitzetting van de betreffende groep voor hem een soort verjaardagscadeau was. ‘Neem bijvoorbeeld Afghanistan. Uitgerekend op mijn 69ste verjaardag zijn, zonder dat ik daarom heb gevraagd, 69 mensen teruggestuurd,’ zei hij spottend.

Afghaan pleegde zelfmoord in Kabul

Een dag later, op woensdag, lekte uit dat een van de uitgezette mannen zich kort na aankomst in de Afghaanse hoofdstad Kabul van het leven had beroofd. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Vooral de SPD – coalitiepartner van Seehofers CSU en van bondskanselier Angela Merkels CDU – reageerde vol afgrijzen. Op Twitter noemt de vicevoorzitter van de SPD Thorsten Schäfer-Gümbel Seehofer een ‘meester in het cynisme’.

Volgens Elsevier Weekblad
Jelte Wiersma: Nieuwe EU-asielafspraken zijn onbegrijpelijk
Jelte Wiersma

Voormalig SPD-minister van Gezinszaken Renate Schmidt reageerde in een open brief in de Süddeutsche Zeitung. Zij schrijft dat Seehofer geen respect verdient. ‘Hij toont onverholen vreugde’ over de uitzetting van mensen, aldus Schmidt. ‘Het gaat me niet om de rechtmatigheid van de uitwijzing, maar over het ontbreken van alle menselijkheid daarbij. (…) Het terugsturen van mensen mag geen onderwerp zijn van slechte grappen.’ De jongerenafdeling van de SPD roept Seehofer zelfs op om af te treden.

Nog geen reactie van Merkel of Seehofer

Seehofer zelf heeft nog niet op het incident of de kritiek daarop gereageerd. Ook Merkels CDU hult zich in stilzwijgen. Die twee zusterpartijen zitten overigens niet op één lijn als het gaat om immigratie. Seehofer is peitbezorger van een veel strenger immigratiebeleid, terwijl Merkel en de CDU een zachtere, Europese aanpak willen.

Vorige week kwamen de twee tot overeenstemming, om asielzoekers tijdelijk op te vangen in ‘doorreiscentra’ bij de Duits-Oostenrijkse grens. Van daaruit worden asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) zijn geregistreerd, naar dat land van eerste aankomst teruggestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.