Verenigd Koninkrijk

Ook EU loopt niet warm voor Brexit-blauwdruk van May

Door Elif Isitman - 21 juli 2018

De nieuwe Britse ontwerpen voor de toekomstige relatie met de Europese Unie (EU) zijn niet alleen in eigen land lauwtjes ontvangen, ook in de EU reageert men weinig enthousiast. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en andere ministers komen met een arsenaal aan vragen, waaruit blijkt dat ze er niet veel vertrouwen in hebben.

Het document van 98 pagina’s – de zogenoemde white paper – werd vorige week gepresenteerd door de Britse premier Theresa May. Daarin staat onder meer het plan om een vrijhandelszone voor goederen op te zetten, maar tegelijkertijd het vrije verkeer van personen en diensten in te perken.

Angst voor meer bureaucratie

Daarover is Barnier heel duidelijk: dat onderscheid leidt tot oneerlijke concurrentie op de dienstenmarkt en kan de integriteit van de Europese interne markt ondermijnen. De EU heeft van meet af aan benadrukt niet in te zijn voor een Brits lidmaatschap van de interne vrije markt, zonder dat ze ook het vrije verkeer van personen en goederen behoudt.

Daarnaast stelt Barnier vragen aan de nieuwe Brexit-minister Dominic Raab over een aantal praktische problemen, waaronder de verschillende douanetarieven. Hij vreest dat het tot veel meer bureaucratie zal leiden.

Iers-Noord-Ierse grens blijft problematisch

De EU benadrukt dat er eerst overeenstemming moet komen over het terugtrekkingsakkoord, dat officieel al in maart volgend jaar moet ingaan. Vooral de kwestie van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ligt nog gevoelig. May wil onder geen beding een grens tussen Ierland en Noord-Ierland, terwijl de EU vreest dat een gebrek aan een grens daar alsnog leidt tot een poreuze Unie waarvan de Britten nog gebruik kunnen maken. Barnier benadrukte dat hij niet vraagt om een harde grens, maar slechts om goede controle van producten die daar de EU binnenkomen

Ook tijdens een persconferentie met journalisten vrijdag hamerde Barnier erop dat een oplossing vooral werkbaar moet zijn en hij af wil van de emotionaliteit rond Brexit: ‘We moeten dingen de-dramatiseren,’ bepleitte Barnier.

De Brexit-onderhandelaar waarschuwde dat het al over dertien weken af moet zijn. Volgende week gaan ze er verder over in gesprek en zal vooral de Iers-Noord-Ierse grens op de agenda staan. Barnier roept de resterende 27 EU-lidstaten op zich beter voor te bereiden op Brexit, zeker voor het geval van ‘no deal’ – wanneer er geen scheidingsakkoord komt. In dat geval kan er ook geen sprake zijn van een transitieperiode, en is de uittreding hard en definitief.

Hoe langer het duurt voordat er een overeenkomst is, hoe groter de kans dat het no deal-scenario werkelijkheid wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.