Hongarije

Orbán ‘verwerpt een EU onder Franse leiding’

31 juli 2018

Orbán wil bij de Europese verkiezingen deelnemen onder de paraplu van de Europese Volkspartij (EVP). Hiermee antwoordt hij op twijfels of de Fidesz-partij zich zou afscheiden van de brede christen-democratische fractie. ‘Loyaliteit is belangrijk’, zegt Orbán.

In de verkiezingen voor het Europese Parlement, die plaats  zullen hebben in mei 2019, wil Orbán de aanval openen op de ‘elites van ’68’, die het ‘Europees socialisme’ hebben gevestigd. Volgens Orbán zijn die verkiezingen van doorslaggevend belang, en is het belangrijkste thema immigratie. Dat zegt Orbán in een interview met de Duitse krant Bild.

‘Franse  EU verwerp ik’

Ook opent Orbán de aanval op de Franse president Emmanuel Macron. ‘Het idee van de Fransen, is om het Franse leiderschap op te leggen aan de rest van de Europese Unie, en dit te financieren met Duits geld. Zo’n project verwerp ik. We willen geen Unie die door de Fransen wordt geleid.’

Volgens de Hongaarse premier is de EVP een partij met veel verschillende denkrichtingen. ‘hoewel deze verschillen moeilijk te overbruggen zijn, wil Fidesz juist dát gaan proberen,’ zegt Orbán zaterdag op een bijeenkomst in Roemenië. Hij vergeleek de Hongaarse regeringspartij met de Duitse CSU, en stelde dat het een platform biedt voor christen-democraten.

Banden met CDA werden eerder verbroken

Opmerkelijk is dat de Fidesz-partij er eerder dit jaar voor heeft gekozen om de banden met het CDA te verbreken. Aanleiding hiervoor was kritiek van leden tijdens het CDA-congres, over verkiezingen in Hongarije.

Alpenfront tegen Merkel

Achter de Beierse opstand tegen Merkel schuilt nieuwe conservatieve coalitie die zich keert tegen open Europese grenzen voor migranten.

De indieners maakten zich zorgen over de democratische rechtsstaat in Hongarije. De Fidesz-partij ondermijnt volgens hen de rechterlijke macht, de persvrijheid en andere fundamentele rechten in het land. De CDA’ers wezen ook op verklaringen van de Organisatie voor Europese Samenwerking (OVSE) die hard oordeelde over de houding van Fidesz bij de verkiezingen. Volgens een woordvoerder van Fidesz maakte het CDA zich schuldig aan leugens.

Ook Guy Verhofstadt, de voorman van de Liberalen (ALDE) in het europarlement, dringt aan op een scheiding tussen Fidesz en de EVP. ‘Orbáns constante afwijzing van Europese waarden, zijn denigrerende houding tegen onze Unie en het propageren van illiberale democratie is totaal tegengesteld aan de politieke beweging die pro-Europees zegt te zijn.’ Dat schrijft Verhofstadt op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook: Een reconstructie van het jaar dat Orbán Europa bedwong 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.