Duitsland Premium Corner

Peter Altmaier: Merkels brandweerman

Door Jelte Wiersma - 30 juli 2018

Al jaren geldt: als de bondskanselier een probleem heeft, lost ­Peter Altmaier (60) het op. Niemand in Berlijn kan om hem heen. Portret van de joviale minister die op 6 september in Den Haag de HJ Schoolezing houdt.

Hij is 1,90 meter lang en 150 kilo zwaar. Een reus in de Duitse politiek. Niemand in Berlijn kan om minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier heen. Letterlijk en figuurlijk. Met veel zelfspot maakt hij grapjes over zijn gewicht. ‘U wilde een zwaargewicht?’

Hij heeft on-Duitse humor, zeggen ingewijden in Berlijn. ‘Britse ironie en zelfspot maken hem aimabel.’ Met zijn kale hoofd en hazenlip dacht hij dat hij te lelijk is om door te kunnen stoten tot de hoogste regionen van de Duitse politiek, zo meldde hij in weekblad Stern. Maar hij slaagde.

Merkels vertrouweling houdt HJ Schoo-lezing

De tiende HJ Schoo-lezing wordt donderdagavond 6 september 2018 gehouden door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier (CDU). Klik hier voor informatie en tickets.

Peter Altmaier (60) is geboren op 18 juni 1958 in Ensdorf, bondsstaat Saarland. Altmaiers vader was mijnwerker, zijn nog levende moeder verpleegster. Een katholiek arbeidersgezin in Duitslands meest Franse deelstaat. Het kleine Saarland (1,1 miljoen inwoners) ligt tegen Frankrijk aan en koos zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog per referendum voor aansluiting bij Duitsland. Maar de blik bleef altijd ook gericht op Frankrijk. ‘Hij heeft joie de vivre, zoals zoveel Saarlanders. Zij houden van wijn en eten.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.