Italië

Salvini klaagt kritische schrijver Saviano aan

Door Michiel Bartelds - 27 juli 2018

Het Openbaar Ministerie in Rome begint een strafrechtelijk onderzoek naar de schrijver Roberto Saviano. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, deed  aangifte tegen hem wegens smaad en laster. Saviano noemde Salvini op Twitter ‘de minister van onderwereld’.

In dezelfde tweet van half juli vroeg Saviano aan Salvini: ‘Welk plezier haalt u uit de dood van onschuldige kinderen op zee?’ Aanleiding was de verdrinkingsdood van drie migranten die op zee waren achtergelaten door de Libische kustwacht. Saviano geeft het migratiebeleid van de Italiaanse regering daarvan de schuld.

Saviano staat bekend als een felle criticus van het politieke systeem en de regering van Italië. Hij verkreeg in 2006 internationale bekendheid met zijn journalistieke boek Gomorra, waarvoor hij de Napolitaanse maffia infiltreerde. Sindsdien staat hij uit angst voor vergelding onder continue politiebescherming.

Lees meer over de Italiaanse regering: ‘Brussel beeft’

‘Ik verheug me niet over de dood van een kind’

Op Twitter lichtte Salvini donderdag zijn aanklacht toe. ‘Ik accepteer alle kritiek, maar ik sta niemand toe te zeggen dat ik de maffia heb geholpen of dat ik me verheug over de dood van een kind.’

Saviano ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Op Twitter schrijft hij: ‘Voor de rechter zal Salvini worden opgeroepen om de waarheid te vertellen, een nieuwe ervaring voor hem.’

‘Tijd voor herevaluatie van politiebescherming Saviano’

Vorige maand dreigde Salvini in een live-uitzending op Facebook de politiebescherming van Saviano op te heffen. ‘Het is hoog tijd om de politiebescherming van Roberto Saviano te her­evalueren, want die kost de Italiaanse belastingbetaler veel centen,’ zei hij.

Geregeld uit de schrijver kritiek op de harde migratiestandpunten van Salvini’s (zelfverklaarde) rechts-populistische partij, Lega. Onder Salvini is bepaald dat migranten die in de problemen komen op zee, voortaan moeten worden gered door de Libische kustwacht. Het streven: een stop aan de migratiestroom naar Italië.

Bovendien zinspeelt Saviano geregeld op de maffiabanden van Salvini en zijn Lega. Dit terwijl Salvini juist hard werkt aan zijn imago als maffiabestrijder. Zo organiseerde hij begin deze maand een persmoment op het geconfisqueerde landgoed van een maffioso. Provocerend nam Salvini een duik in het zwembad.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.