Balkan

Leider Servië vergelijkt Kroaten met nazi’s

Door Fleur Verbeek - 05 augustus 2018

De Servische president Aleksandar Vucic heeft in een toespraak Kroatië met nazi-Duitsland vergeleken, omdat de Kroaten tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) ruim 200.000 Serviërs hebben verdreven.

‘Hitler wilde een wereld zonder Joden, Kroatië wilde een wereld zonder Serviërs,’ zei Vucic.

De Servische president hield een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van operatie Oluja (Storm). Tijdens Oluja verdreven de Kroaten ruim 200.000 Serviërs die al eeuwenlang in Kroatië woonden. Dat was de grootste etnische zuivering in één keer tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig.

‘De Kroaten bombardeerden rijen vluchtelingen, bespuugden de vluchtelingen en stenigden ze,’ zo keek Vucic terug op die periode. ‘Ze verkrachtten en vermoorden de vluchtelingen bij hun huizen of langs de straten.’

Serviërs moeten Servische voetbalteams steunen

Het is niet voor het eerst dat Vucic onder vuur ligt. Zo kwam de Servische president in oktober 2017 ook in het nieuws toen hij tijdens een bezoek van Servische kinderen uit Kroatië de 7-jarige Tino Popovic uit het Kroatische Rijeka op het hart drukte zijn clubliefde voor het lokale voetbalelftal HNK Rijeka te verruilen voor die van een ‘echte club’ – uit Belgrado.

Deze uitspraken kwamen hem op forse kritiek te staan. ‘Tino, je moet een beter team vinden om te steunen. Laat het Rode Ster of Partizan zijn,’ zo sprak de Servische president tegen de jonge bezoeker. Een Servische jongen kon in Vucic’ ogen geen fan zijn van een Kroatische club.

Verhoudingen verder op scherp

‘Ik verwacht dat je in de toekomst meer van Belgrado gaat houden dan van Rijeka,’ zo ging Vucic verder, die Belgrado de mooiste en beste stad van heel voormalig-Joegoslavië noemde.

Die uitspraken kwamen hem op forse kritiek te staan – in Servië, maar vooral in Kroatië. Critici vrezen dat de uitspraken de verhoudingen tussen Kroatië en Servië verder op scherp zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.