Midden-Oosten

Geweld in Gaza: staakt-het-vuren verder weg dan ooit

Door Fleur Verbeek - 09 augustus 2018

Het geweld tussen Israël en de Gazastrook is in volle hevigheid opgelaaid. Palestijnse militanten vuurden in de nacht van woensdag op donderdag vanuit de enclave aan de kust raketten af op Israël, dat terugsloeg met luchtaanvallen. Er zijn diverse dodelijke slachtoffers gevallen.

Het Israëlische leger zegt dat zo’n 150 projectielen zijn afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Raketafweersysteem Iron Dome neutraliseerde zeker 25 raketten. De autoriteiten lieten sirenes loeien om de lokale bevolking te waarschuwen dat ze een veilig heenkomen moesten zoeken. Israëlische media berichten over verscheidene gewonden in grensplaatsen, zoals de stad Sderot.

Israël bestookte zelf zo’n 140 doelen van Hamas, de terroristische organisatie die aan de macht is in de Gazastrook. De Palestijnse autoriteiten zeggen dat zeker drie doden te betreuren zijn, onder wie ‘een zwangere vrouw en haar achttien maanden oude kind’. Er zouden zeker acht Palestijnen gewond zijn geraakt.

‘Dit is niet de weg die Hamas wil kiezen’

Het Israëlische leger waarschuwt Hamas donderdag voor verdere escalatie van het geweld. Volgens Israëlische media overwegen functionarissen om bewoners dicht bij de grens te evacueren. ‘De wijze waarop de gebeurtenissen zich zullen ontwikkelen, is essentieel. Hamas zal in de komende uren moeten inzien, net als in de afgelopen maanden, dat dit niet de weg is die ze wil kiezen,’ zegt een woordvoerder op het Twitter-account van het Israëlische leger.

Lees ook de column van Afshin Ellian: Hamas, stop met krankzinnig martelarengedoe

De vlam sloeg dinsdag in de pan toen Hamas een militaire oefening hield bij het grenshek tussen Gaza en Israël. Soldaten van Hamas schoten daar kogels af, wat Israëlische soldaten aanzagen als pogingen om hen te beschieten. Daarop beschoten tanks van het Israëlische leger de oefeningslocatie, waarbij twee Palestijnse strijders werden gedood.

Woensdag werd nog gesproken van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Egypte – dat net als Israël de Gazastrook grotendeels heeft afgesloten – bood aan om te bemiddelen. Zo moet een eind komen aan het geweld van de afgelopen maanden, waarbij het Israëlische leger meer dan 160 Palestijnen heeft gedood die op gewelddadige wijze het grenshek met Gaza bestormden en wilden doorbreken.

Bekijk hieronder een video van het Twitter-account van het Israëlische leger

Woensdagavond riep premier Benjamin Netanyahu zijn veiligheidsdiensten bijeen voor een spoedvergadering, vandaag gaat de regering in de hoofdstad Jeruzalem om tafel om een eventuele wapenstilstand verder te bespreken.

Bloedbad Gaza kent maar één winnaar: Hamas, schreef Robbert de Witt in een commentaar

Drie weken terug wees Hamas een vredesplan van de Amerikaanse regering resoluut af. Een maand eerder had de Palestijnse Autoriteit, die de scepter zwaait op de Westelijke Jordaanoever, ook al een vredesvoorstel uit Washington afgeslagen.

Een kleine maand geleden beantwoordde Israël tientallen raketten vanuit Gaza al met ‘de grootste operatie in jaren’.

Lees ook dit coververhaal: Wat er werkelijk speelt in de Gazastrook

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.