Europese Unie

Brussel geeft klagend Italië 9 miljoen voor migranten

Door Elif Isitman - 22 augustus 2018

Na aanhoudende verzoeken om hulp, heeft de Europese Commissie Italië 9 miljoen euro toegezegd om de toegang tot gezondheidszorg in opvangkampen voor asielzoekers te verbeteren. Het is niet helemaal waarop de Italiaanse regering hoopte.

De noodhulp van de Europese Unie (EU) is voor zo’n 42.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, die vastzitten op Sicilië en het vasteland, onder meer in Toscane, en in en rondom Rome.

Italië wil af van stroom reddingsschepen

Italië staat de laatste jaren onder bijzonder hoge druk wat de opvang van asielzoekers betreft, zegt EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos woensdag. ‘We zullen Italië en alle andere lidstaten blijven bijstaan om de migratiestromen te helpen beheren en mensen die bescherming zoeken, onderdak te bieden.’

Deze week in Elsevier Weekblad
De Duitsers zijn er klaar mee

Er is al 200 miljoen euro aan Europese noodhulp voor migranten naar Rome overgemaakt. Uit de EU-meerjarenbegroting, die loopt tot 2021, is daarnaast 653,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De Italiaanse regering wil af van de reddingsschepen met migranten die proberen aan te meren in het Zuid-Europese land. Dinsdag liet Italië het kustwachtschip Diciotti met 177 immigranten aan boord weliswaar toe tot de haven van het Siciliaanse Catania, maar zou de asielzoekers pas van boord laten gaan als andere EU-lidstaten zich bereid tonen om ze op te nemen. Italië wil dat de migranten over andere EU-lidstaten worden verdeeld. Die oproep blijft tot nu toe onbeantwoord.

Dreigende taal van Salvini

De kustwacht heeft de migranten vorige week op zee opgepikt. Dertien van hen hadden dringend medische hulp nodig en zijn naar het eiland Italiaanse Lampedusa gebracht. Rome vindt dat Malta verantwoordelijk is voor de asielzoekers, omdat het schip zich in Maltese wateren bevond, maar de regering in Valletta weigerde het schip toegang te verlenen.

Omdat ook Italië de migranten niet wil opnemen, ontstond maandag een patstelling. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dreigde daarop met harde maatregelen: bieden andere EU-lidstaten of de EU zelf geen hulp, dan stuurt Italië de migranten terug naar Libië. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de Europese Commissie inmiddels formeel om hulp hebben gevraagd.

Malta beweerde eerder dat de migranten in kwestie hulp van de Maltese autoriteiten hebben afgewezen, omdat ze naar Italië willen. De Maltese minister van Binnenlandse Zaken, Michael Farrugia, beschuldigde de Italiaanse autoriteiten er zondag via Twitter van de immigranten te hebben gered ‘om te verhinderen dat ze Italiaanse wateren zouden binnenvaren’.

Overigens is het lastig voor Italië om het dreigement werkelijk uit te voeren, en de asielzoekers naar Libië terug te sturen. Migranten die op zee worden gered, mogen volgens het internationaal recht niet zomaar worden teruggestuurd naar een locatie waar ze hun leven riskeren. Voor zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie geldt Libië als een onveilig land.

Daarom drong Salvini er enkele weken geleden op aan Libië van de lijst met onveilige landen te schrappen. Hij wil dat asielzoekers naar dat land kunnen worden teruggestuurd om daar hun asielprocedure af te wachten.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.