Verenigd Koninkrijk

Corbyn probeert beschuldigingen van antisemitisme te temperen

Door Elif Isitman - 01 augustus 2018

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst over de Holocaust waarin het beleid van Israël in Gaza werd vergeleken met concentratiekampen. Corbyn probeert de continue stroom van beschuldigingen over antisemitisme aan zijn adres het hoofd te bieden.

In 2010 sprak Corbyn als parlementariër tijdens het evenement met de naam ‘Never Again – for Anyone’. Daarbij was ook een Auschwitz-overlevende aanwezig die het beleid van de Israëlische regering in Gaza vergeleek met de concentratiekampen van de nazi’s. Na een publicatie van de Britse krant The Times ontstond er ophef over de aanwezigheid van Corbyn destijds.

Woensdag trekt hij het boetekleed aan. ‘Er zijn meningen geuit die ik niet accepteer of onderschrijf,’ aldus Corbyn in een schriftelijke verklaring. ‘In het verleden heb ik in mijn strijd voor gerechtigheid voor het Palestijnse volk bijeenkomsten bijgewoond met mensen die er een mening op nahouden die ik afwijs.’

Onderzoek naar antisemitisme

Corbyn ligt ook in zijn eigen partij onder vuur wegens zijn vermeende antisemitisme. Vooraanstaande leden van het schaduwkabinet uiten hun zorgen over de lakse houding van Corbyn ten aanzien van antisemitisme in de partij.

Voor Labour was dit eerder reden om een onderzoek te laten doen door het National Executive Committee van de partij. Het partijbestuur kwam recent met een gedragscode tegen antisemitisme die in de Joodse gemeenschap op verzet stuitte. In de gedragscode is sprake van een nauwere definitie van antisemitisme dan internationaal gebruikelijk is.

Joodse weekbladen slaan alarm over Corbyn

Vorige week sloegen drie vooraanstaande Joodse weekbladen in het Verenigd Koninkrijk alarm over de vermeende antisemitische koers van Corbyn. In een gezamenlijk commentaar staat dat de Labour-partij de natuurlijke thuishaven is van de Joodse gemeenschap. Tot Jeremy Corbyn in 2015 aan de macht kwam. Sindsdien zijn ‘de waarden en de integriteit van Labour geërodeerd, door de minachting van Corbyns aanhangers voor Joden en voor Israël’.

De drie nieuwsbladen hebben besloten tot een gezamenlijke actie ‘vanwege de existentiële bedreiging voor het Joodse leven in dit land als het wordt geregeerd door Jeremy Corbyn’. De politieke chaos die met de Brexit gepaard gaat, is volgens de kranten een extra risico. Vorige week zei een woordvoerder van de Labour-partij in een reactie dat ‘er geen enkele bedreiging zal zijn voor de Joodse gemeenschap’ wanneer Corbyn premier van het Verenigd Koninkrijk wordt.

Corbyn is eerder ook bekritiseerd door zijn partijleden omdat hij weinig zou doen om het antisemitische imago van de partij af te schudden. Zijn verklaring woensdag lijkt een voorzichtige stap in die richting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.