Nepnieuws

Verbannen van sociale media: wie is Alex Jones?

Door Fleur Verbeek - 07 augustus 2018

In de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws hebben Apple, Facebook en YouTube de podcasts en pagina’s verwijderd van een van de invloedrijkste complotdenkers, de Amerikaan Alex Jones (44). Jones is oprichter van InfoWars, een beruchte én populaire verspreider van samenzweringstheorieën, die zelfs de Amerikaanse president Donald Trump tot zijn fans mag rekenen.

Volgens Facebook zijn vier pagina’s van Jones en InfoWars verwijderd. Deze zouden niet voldoen aan de regels voor gebruikers. Jones heeft zich volgens het bedrijf schuldig gemaakt aan belediging van transgenders, immigranten en moslims, verheerlijking van geweld en verspreiding van haat. Apple heeft vijf van de zes podcasts van Jones offline gehaald, alleen Real News with David Knight is nog beschikbaar. ‘Wij tolereren geen haatzaaiende taal,’ aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Ook YouTube verwijderde een aantal kanalen van Jones, waaronder The Alex Jones Channel. Dat had op het moment van de verwijdering 2,4 miljoen abonnees. Video’s van uitzendingen zijn meer dan 1,5 miljard keer bekeken. In november 2016 piekten de kijkcijfers: in een maand werd de inhoud 83 miljoen keer bekeken. ‘Wanneer gebruikers herhaaldelijk de gebruiksregels schenden, zoals ons beleid tegen haatzaaien en intimidatie of onze regels tegen omzeiling van onze handhavingsmaatregelen, verwijderen we hun accounts,’ laat een woordvoerder van YouTube weten.

Kanalen van een aantal andere prominenten bij InfoWars zijn nog wel toegankelijk op YouTube. Twitter zegt dat het niet van plan is het account van Jones te schorsen. De complotdenker heeft daar momenteel ruim 840.000 volgers.

Bekijk hier een compilatie van Jones’ optredens:

Streamingdienst Spotify haalde vorige week al een deel van de podcasts van Jones offline en verwijderde maandag alle resterende inhoud.

‘Dit is censuur’

Een medewerker van InfoWars is woedend over het besluit van beide bedrijven: ‘Dit is censuur. Dit is een cultuuroorlog. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. Dit is een gecoördineerde actie om de Democraten aan de macht te krijgen.’

Lees ook het huiveringwekkende verhaal van Zuid-Afrika-correspondent Fred de Vries over de boerderijmoorden: De blanke boer is vogelvrij

InfoWars is opgericht in 1999 en verspreidt complottheorieën. Zo zou de regering van toenmalig president George Bush achter de aanslagen van 11 september 2001 zitten. Ook beweerde Jones dat de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012 door de overheid in scène is gezet. Volgens Jones is bij het bloedbad, waarbij een man twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot, niemand gedood of gewond geraakt. Het zou één grote act zijn geweest, opgezet door voorstanders van een strengere Amerikaanse wapenwet.

Wie is Alex Jones?

Alex Jones wordt geboren op 11 februari 1974 in de Amerikaanse stad Dallas in de staat Texas. Zijn vader is tandarts, zijn moeder huisvrouw. Jones speelt American football tijdens zijn middelbareschooltijd, daarnaast leest hij al veel boeken over complottheorieën. Na de middelbare school begint Jones aan het Austin Community College, maar maakt de opleiding niet af.

 

Carrière

Jones begint zijn carrière in de stad Austin met een tv-show waar het publiek kan inbellen, maar switcht in 1996 naar radio. In 1998 brengt hij zijn eerste film uit: America Destroyed by Design. In januari van dit jaar wordt bekend dat Jones samenwerkt met bestsellerschrijver Neil Strauss aan een boek: The Secret History of the Modern World & the War for the Future. Jones omschrijft zichzelf als een libertariër en een paleoconservatief (een traditionalistische stroming binnen het Amerikaanse conservatisme). In de media wordt hij vaak extreem-rechts genoemd. Het New York magazine noemde Jones in 2013 ‘de grootste complotdenker in Amerika’.

 

Privé

Jones heeft drie kinderen uit zijn huwelijk met Kelly Jones. De twee gingen uit elkaar in 2015.

Nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij – die door Jones werden weggezet als acteurs – werden al snel bestookt door aanhangers van InfoWars. Zo werd in juni vorig jaar een vrouw uit Florida veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf omdat zij via e-mail en voicemail doodsbedreigingen had gestuurd naar Lenny Pozner. Pozner verloor zijn zesjarige zoon Noah bij de schietpartij op de basisschool. De advocaat van de vrouw vertelde dat zij voornamelijk was gemotiveerd door uitspraken op InfoWars.

Drie nabestaanden van de schietpartij op Sandy Hook hebben Jones in april voor de rechter gedaagd omdat hij dergelijke valse beweringen verspreidt en zij eisen een miljoen dollar van hem. Ook in dit geval spoorde Jones luisteraars van zijn programma aan om de drie lastig te vallen.

Grote schare volgers in Amerika

Een andere bizarre theorie waarvan de gevolgen helemaal uit de hand liepen is ‘Pizzagate’: een niet op feiten gebaseerd verhaal over een pedonetwerk binnen de Amerikaanse Democratische Partij, gerund vanuit de kelder van pizzarestaurant Comet Ping Pong in Washington. Jones spoorde zijn publiek aan om zelf onderzoek te gaan doen. De 28-jarige Edgar Welch uit North Carolina nam daarop een semi-automatisch wapen mee en vuurde dat af in het restaurant. Niemand raakte gewond en de schutter werd gearresteerd.

InfoWars heeft in de Verenigde Staten een grote schare volgers onder rechts-conservatieve Amerikanen. De website heeft ongeveer tien miljoen bezoeken per maand en is daarmee beter bezocht dan websites van grote journalistieke media als The Economist en Newsweek.

Donald Trump heeft meermaals gezegd dat hij een fan is van Jones. In 2015 was hij als presidentskandidaat zelfs te gast in zijn show.

Bekijk hieronder het interview van Trump bij InfoWars:

InfoWars haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit merchandising, zoals T-shirts en voedingssupplementen voor mannen. Hoeveel het bedrijf per jaar omzet is niet bekend, maar New York Magazine schatte in 2017 de inkomsten van de laatste twee jaar tussen de 15 en 25 miljoen dollar (13 tot 21 miljoen euro).

Lees ook: Extreem-rechts geweld tegen moslims neemt toe

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.