Immigratie

Hongarije geeft Zweden veeg uit de pan over ngo’s en immigratie

Door Matthijs van Schie - 21 augustus 2018

Zweden moet zich met zijn eigen zaken bemoeien. Dat is de reactie van de Hongaarse regering op de kritiek onlangs van de Zweedse overheid op een wet die hulporganisaties verbiedt asielzoekers te helpen. Volgens Hongarije staat Zweden ‘aan de kant van illegale immigranten’.

Twee weken terug riep de Zweedse ambassade in Boedapest de Hongaarse regering op om de zogenoemde ‘stop Soros-wet‘, die non-gouvernementele organisaties (ngo’s) strafbaar stelt als ze asielzoekers helpen, te versoepelen. De Hongaarse staatssecretaris van Justitie Pál Völner reageerde boos: ‘Het is algemeen bekend dat de Zweedse politieke leiders aan de kant staan van illegale immigranten.’ Hij meent dat de Zweedse ambassade wordt aangestuurd door ‘door het buitenland gefinancierde migratieorganisaties’, waarmee hij doelt op miljardair George Soros op wie premier Viktor Orbán het al tijden heeft voorzien.

Stafchef Orbán: gezamenlijk Europees immigratiestandpunt onmogelijk

Gergely Gulyás, de stafchef van Orbán, heeft ook geen boodschap aan de Zweden. ‘De Zweedse regering kan zich beter niet bezighouden met de Hongaarse binnenlandse politiek,’ zei Gulyás zaterdag in een interview met Magyar Idök, die te boek staat als regeringsgezinde krant. Hij zei daarin ook dat een gemeenschappelijk Europees standpunt over immigratie onmogelijk is. ‘Dat is een gevolg van de verschillende geschiedenissen van de Europese landen,’ waarmee hij verwijst hij naar de Turkse bezetting van Hongarije (1541-1699) ten tijde van het Ottomaanse Rijk.

‘In het licht van de interventies van de Zweedse overheid in Hongaarse aangelegenheden: ik kijk uit naar de verkiezingen in Zweden,’ zei Gulyás pesterig over de Zweedse verkiezingen 0p 9 september. Vermoedelijk doelt hij op de opkomst van de rechts-nationalistische partij Zweden Democraten (SD), die volgens de laatste peilingen op 20 procent van de stemmen staat, iets minder dan de sociaal-democratische partij SAP (24 procent).

Eerder in Elsevier Weekblad: Zweeds idealisme verdampt door enorme migrantenstroom

De populariteit van de SD is volgens de Britse krant Financial Times (FT) flink toegenomen door de autobranden van vorige week: in de nacht van maandag op dinsdag gingen tientallen auto’s in vlammen op in steden als Gothenburg, Stockholm en Malmö. De daders waren gemaskerde jongens met onder meer molotovcocktails. Premier Stefan Löfven sprak het vermoeden uit dat de aanval gecoördineerd was: ‘Het lijkt wel een militaire operatie. Tachtig auto’s!’

‘Populariteit Zweden Democraten gevolg onsuccesvol integratiebeleid’

Lees ook dit stuk over Zweden uit het weekblad: Extreem-rechts geweld tegen moslims neemt toe

Voorzitter Ulf Kristersson van de centrum-rechtse Gematigde Partij – derde in de peilingen – zegt tegen de Britse zakenkrant dat de opkomst van anti-immigratiepartij SD aantoont dat veel Zweden het vertrouwen in de overheid kwijt zijn. Kristersson spreekt van een ‘erg onsuccesvol integratiebeleid‘ door zowel linkse als rechtse regeringen. Mochten de Zweden Democraten een grote verkiezingswinst boeken, dan moeten de sociaal-democraten en de Gematigde Partij mogelijk op zoek naar een minderheidscoalitie: beide partijen hebben een regering met de door hen ‘racistisch’ genoemde SD diverse keren uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.