Multiculturele samenleving

Immigratieland waar het wél is gelukt: Australië

Door Robbert de Witt - 07 augustus 2018

Een demografische mijlpaal: Australië telt sinds dinsdag 7 augustus 25 miljoen inwoners, vooral dankzij immigratie. Waarom dat voor iedereen in Australië goed uitpakt.

Tegenover nieuwszender ABC verklaarde premier Malcolm Turnbull afgelopen juni dat zijn land ‘de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld‘ is. Politieke leiders – zeker van conservatieve snit –  die de succesvolle integratie van miljoenen nieuwkomers ‘de grootste prestatie van ons land’ noemen, zijn in Europa amper te vinden.

Turnbull heeft reden tot trots: de economie van Australië groeit al jaren onafgebroken, amper gehinderd door de economische crises die andere Westerse landen de afgelopen jaren zo hard raakten. En dankzij strenge selectieprocedures staat een meerderheid van bevolking achter het immigratiebeleid – er komen voornamelijk mensen binnen die iets toevoegen.

Nederland ruimschoots ingehaald

Hoe immigratie in Australië wél goed uitpakt: het verhaal van Niels Kraaier en zijn Poolse echtgenote 

Het leidt intussen tot een razendsnelle bevolkingsgroei. Rond 1950 telde Australië ongeveer 8,5 miljoen inwoners – minder dan de ruim tien miljoen inwoners van Nederland in die tijd. Inmiddels heeft Australië Nederland ruimschoots ingehaald. Terwijl Australië sinds deze week ruim 25 miljoen inwoners heeft, staat Nederland op 17,2 miljoen.

Correspondent Niels Kraaier is een van de nieuwe Australiërs. In Nederland werd de hoogopgeleide Poolse echtgenote van Kraaier als zielig beschouwd en in de richting van een uitkering geduwd. In Australië merkten ze hoe goed immigratie er is geregeld. Lees hier hun hele verhaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.