Virginia Premium Corner

‘Ineens zat ik in een Amerikaanse cel’

Door Victor Pak - 10 augustus 2018

Nog een beetje slaperig door een jetlag drukte Victor Pak (23) het gaspedaal van zijn huurauto iets te hard in. Dat hij heuvelafwaarts reed, hielp ook niet. Was hij er in Nederland afgekomen met een boete en wellicht een paar weken rijontzegging, in Virginia, Verenigde Staten, belandde hij in de gevangenis. Zijn verhaal is bedoeld als waarschuwing voor andere Amerika-reizigers.

‘Rechter Gordon F. Saunders spreekt: “Ik zie geen reden om af te wijken van mijn normale straf bij dit soort overtredingen.” Hij legt me 60 dagen cel op, waarvan 56 voorwaardelijk, zodat ik vier dagen moet zitten. Omdat ik geen strafblad heb, maakt Saunders er twee dagen van en 1.200 dollar boete.

De aanklager gaat akkoord met de straf, mijn advocaat kan er niets tegenin brengen en daarmee heeft het Amerikaanse recht zijn werk gedaan. Wat ik precies heb misdaan? Flink te hard gereden op de snelweg. Roekeloos rijgedrag is de aanklacht. Voordat de rechter zijn oordeel velt, krijg ik nog het woord. Met trillende stem bied ik mijn excuses aan. Ik doe dat wel drie keer. Aan de agent die getuigt over mijn overtreding, aan automobilisten wier leven ik in gevaar zou kunnen hebben gebracht en aan de rechter. Het maakt weinig indruk.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.