Londen

Tommy Robinson vrijgelaten na ‘vormfouten’ in proces

Door Elif Isitman - 01 augustus 2018

De Britse islamcriticus en activist Tommy Robinson (35) is weer vrij. De rechter in Londen bepaalde dat er vormfouten zijn gemaakt tijdens zijn proces, en besloot Robinson op borgtocht vrij te laten.

De nieuwe behandeling van zijn zaak mag Robinson dus in vrijheid afwachten. De rechtbank sprak van ‘technische gebreken’ bij de behandeling van de zaak van Robinson, waardoor inbreuk is gepleegd op zijn recht op een eerlijk proces.

Verboden filmopnamen te maken van lopende rechtszaken

Robinson werd eind mei gearresteerd bij de rechtbank in Leeds nadat hij filmopnamen had gemaakt van de aankomst van een aantal Pakistaanse mensenhandelaren in een grooming-zaak. Robinson maakte een livestream  buiten de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak en zou ook heel kort in het gebouw hebben gefilmd.

De opname, die ongeveer een uur duurde, plaatste hij op Facebook. Daar werd de video in een mum van tijd ongeveer 250.000 keer bekeken.

Het maken van opnamen tijdens een rechtszaak wordt in Groot-Brittannië gezien als verstoring van de rechtsgang, maar leidt vrijwel nooit tot een veroordeling.

De omstreden anti-islamactivist Robinson kreeg echter dertien maanden cel, omdat hij vlak daarvoor al een voorwaardelijke gevangenisstraf had gekregen voor eenzelfde soort delict. De rechtbank bepaalde dat Robinson zeker de helft van zijn straf moest uitzitten. Wat er met zijn resterende straf gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

De arrestatie en veroordeling van Robinson leidde tot veel ophef in Groot-Brittannië. In Londen waren diverse demonstraties voor de vrijlating van Robinson: zijn sympathisanten beschouwen Robinsons straf als een poging van de regering om hem de mond te snoeren. Ook was er veel kritiek omdat de ‘mainstream media’ er lang geen aandacht aan besteedden. Dat is nu wel anders: de vrijlating van Robinson haalt in Groot-Brittannië alle grote media, van de BBC tot The Guardian.

Robinson bekend van berichtgeving over misbruikschandalen

Robinson verwierf vooral bekendheid met zijn aandacht voor de misbruikschandalen in Britse steden als Rotherham en Telford. Daar werden duizenden meisjes verkracht, gedrogeerd en verhandeld door Pakistaans-islamitische grooming-bendes. De Britse media berichtten zeer terughoudend over die schandalen, iets wat aan doorgeschoten politieke correctheid wordt geweten. Over de schandalen wordt gezegd dat islamitische bendes ongestoord hun gang konden gaan, omdat de autoriteiten niet ‘racistisch’ wilden overkomen. Dat is ook de kritiek van Robinsons achterban: hij wordt dertien maanden de cel in gegooid voor een relatief kleine overtreding, terwijl bendes van mensenhandelaren jaren vrij spel hadden.

Zeven jaar geleden onthulde de Britse krant The Times dat in Rotherham tussen 1997 en 2013 naar schatting 1.400 meisjes, variërend van 11 tot 16 jaar oud, ten prooi zijn gevallen aan pedofielen van voornamelijk Pakistaanse afkomst. De afgelopen jaren zijn negentien mannen en twee vrouwen veroordeeld voor onder meer verkrachting, gedwongen prostitutie en pedofilie. Maatschappelijk werkers, politieagenten en hulpverleners waren al jaren op de hoogte, maar durfden de Pakistaanse afkomst van de daders vaak niet te benoemen, uit angst voor ‘racist’ te worden uitgemaakt. Robinson is een van de weinigen die zich in de jaren daarna op vergelijkbare misbruikzaken stortten, onder meer in Telford en Rochdale. Hij verwierf daarmee een aanzienlijke populariteit onder islamcritici.

Omstreden figuur

Zelf is Robinson een omstreden figuur: hij is medeoprichter van de rechtse, islamkritische English Defence League (EDL) en was betrokken bij vechtpartijen, die ook door hem zelf werden gelivestreamd. In 2014 zat hij in de cel voor identiteits- en hypotheekfraude.

In 2013 stapte Robinson op als leider van de EDL, toen hij door de anti-radicaliseringsdenktank Quilliam werd uitgenodigd om te brainstormen over alternatieve manieren om extremisme aan te pakken. Later liet hij zich toch weer in met controversiële activistische organisaties, toen hij in 2015 hielp met de oprichting van de Britse tak van anti-islambeweging Pegida. Ook schreef hij in zijn hoedanigheid als activist voor de rechtse Canadese website The Rebel, en schreef hij twee boeken: Enemy of the State en Mohammed’s Koran: Why Muslims Kill for Islam.

Nu zegt Robinson afstand te hebben genomen van zijn radicale verleden en wil hij zich naar eigen zeggen vooral richten op de verslaggeving van misstanden die een direct gevolg zijn van het steeds multicultureler worden van de Britse samenleving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.