Europese Unie

Italië voert druk op Brussel op over immigranten

Door Elif Isitman - 21 augustus 2018

Italië zet opnieuw de hakken in het zand. Het Italiaanse kustwachtschip Diciotti met 177 immigranten aan boord is weliswaar toegelaten tot de haven van Catania, maar de asielzoekers mogen pas van boord als andere lidstaten van de Europese Unie (EU) zich bereid tonen ze op te vangen.

Dat zeggen bronnen op het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat valt onder vicepremier Matteo Salvini, tegen het Italiaanse persbureau ANSA. Italië wil dat de immigranten over andere EU-lidstaten worden verdeeld.

Formeel hulpverzoek ingediend bij Brussel

De kustwacht heeft de immigranten vorige week uit zee gehaald. Dertien van hen die dringend medische hulp nodig hadden, zijn naar het eiland Lampedusa gebracht. Rome vindt eigenlijk dat Malta verantwoordelijk is voor de asielzoekers, omdat het schip zich in Maltese wateren bevond, maar de regering in Valletta weigerde de groep op te nemen.

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

Omdat ook Italië ze niet wil opnemen, ontstond maandag een patstelling. Salvini dreigde met harde maatregelen: bieden andere EU-lidstaten of de EU zelf geen hulp, dan stuurt Italië de immigranten terug naar Libië. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de Europese Commissie inmiddels formeel om hulp hebben gevraagd.

Malta beschuldigde Italië van opzettelijk hinderen schip

Malta beweerde eerder dat de immigranten in kwestie hulp van de Maltese autoriteiten hebben afgewezen, omdat ze naar Italië wilden. De Maltese minister van Binnenlandse Zaken, Michael Farrugia, beschuldigde de Italiaanse autoriteiten er zondag via Twitter van de immigranten te hebben gered ‘puur om ze te verhinderen Italiaanse wateren binnen te varen’.

Overigens is het lastig voor Italië om zijn dreigement daadwerkelijk uit te voeren, en de asielzoekers naar Libië terug te sturen. Immigranten die op zee worden gered, mogen volgens het internationaal recht niet zomaar worden teruggestuurd naar een plaats waar ze hun leven riskeren. Libië geldt volgens zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie als een onveilig land.

Daarom drong Salvini er enkele weken geleden op aan dat Libië van de lijst met onveilige landen wordt geschrapt. Hij wil dat asielzoekers naar dat land kunnen worden teruggestuurd om daar hun asielprocedure af te wachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.