Verenigd Koninkrijk

Johnson bespot burqa, Labour woest: ‘Islamofobie’

06 augustus 2018

Een column van de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson over de burqa heeft woede gewekt bij oppositiepartij Labour. Sociaal-democratische politici betichten hem van racisme. Prominente moslims roepen op tot een onderzoek naar islamofobie in Johnsons Conservatieve Partij.

‘Brievenbussen’ en ‘bankovervallers’ noemt Johnson vrouwen in burqa zondag in zijn wekelijkse column in dagblad The Daily Telegraph. Aanleiding voor zijn stuk is een incident in Denemarken, waar vorige maand een vrouw werd veroordeeld tot een boete omdat ze in burqa op straat liep. Sinds eind mei is in Denemarken het gewaad, net als de niqab (gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat), verboden in de openbare ruimte.

Lees ook deze vlammende column van Afshin Ellian: Hoe is het mogelijk dat westerse vrouwen de boerka verdedigen?

Hoewel Johnson het ‘belachelijk’ zegt te vinden dat iemand in een burqa over straat wil gaan, is hij tegenstander van een verbod. Volgens hem is het niet liberaal om kledingstukken te verbieden en kan zo’n verbod radicalisme aanwakkeren. Wel noemt hij burqa en niqab ‘onderdrukkend en belachelijk’, en haalt hij uit naar regimes die vrouwen verplichten zich te bedekken. Ook vindt de gewezen minister, die inmiddels weer parlementariër is, dat instellingen en bedrijven het recht hebben vrouwen te verzoeken hun sluier af te nemen.

Labour-parlementsleden woest op Johnson

Politici van oppositiepartij Labour hebben met afschuw op de column gereageerd. ‘Boris Johnson’s meest recente racistische beledigingen kunnen niet zomaar worden weggelachen, zoals zo vaak wordt gedaan,’ zegt Naz Shah, Labours schaduwminister voor Gelijkheid. Ze verwijst naar een uitlating van Johnson in 2005 in het conservatieve tijdschrift The Spectator: ‘Islam is het probleem,’ schreef hij toen over de integratieproblemen van Britse moslims. Parlementslid Tracy Brabin zegt het ‘gevaarlijk en gedateerd’ te vinden dat ‘iemand welke vrouw dan ook kan vertellen wat ze wel of niet zou mogen dragen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Labour-parlementslid David Lammy noemt de voormalig Brexit-voorman spottend een ‘pound-shop Donald Trump‘ – een goedkope versie van de Amerikaanse pesident Donald Trump. Zijn collega Jess Phillips wil Johnson voor de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten dagen.

Meer over het burqaverbod: deze landen schaften de burqa af

Ook de Muslim Council of Britain (MCB), een koepel van vijfhonderd moskeeën, scholen en islamitische organisaties, veroordeelt Johnson. ‘Boris Johnson verzet zich terecht tegen het Deense niqab-verbod maar beledigt de minderheid van vrouwen die ervoor kiest die te dragen,’ aldus een verklaring. Volgens de MCB zijn Johnsons uitlatingen ‘vooral verwerpelijk in het huidige klimaat, waarin islamofobie en moslimhaat zorgelijk penetrant zijn’.

De moslimraad verwijst naar de marteling van een 23-jarige Britse bekeerling tot de islam, waarvan de daders deze week zijn veroordeeld tot een celstraf, en naar de aanval op een islamitische boekwinkel ‘door islamofoben’. Ook haalt de MCB een vermeende ontmoeting tussen Johnson en Trumps voormalige rechterhand Steve Bannon aan. Laatstgenoemde was onlangs in Europa, en zou plannen hebben voor een rechts-populistische alliantie in het Europees Parlement.

Moslimraad en imam: onderzoek islamofobie in Conservatieve Partij

In de Londense gratis krant Evening Standard laakte maandagavond imam Mohammed Mahmoud van de Finsbury Park-moskee – waar in juni vorig jaar een man met een bestelbus inreed op moskeegangers en één dodelijk slachtoffer maakte – de Conservatieve partij. Volgens Mahmoud zijn islamofobie en moslimhaat in het Verenigd Koninkrijk in opmars, en treden de Tories daar onvoldoende tegen op.

Kritiek op moslims is niet direct islamofobie, schreef Arendo Joustra in 2016 al

De imam zegt dat de partij islamofobie bagatelliseert of ontkent. Ook hekelt hij de rol van het Conservatieve parlementslid Bob Blackman, die twee keer een anti-islambericht op sociale media deelde, onder meer een van de onlangs op borgtocht vrijgekomen islamcriticus Tommy Robinson. De Conservatieve Partij heeft nog niet gereageerd op de ophef.

Corbyn maakt excuses voor antisemitisme bij Labour

Zowel de MCB als imam Mahmoud roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar islamofobie in de Conservatieve Partij. Een maand geleden deed voormalig Tory-voorzitter Sayeeda Warsi een vergelijkbare oproep. ‘Kritiek op antisemitisme bij Labour is niet geloofwaardig zolang we de haat in onze eigen achtertuin niet uitroeien,’ schreef Warsi in dagblad The Guardian. Zij verwees naar de kwestie rond Labour-leider Jeremy Corbyn, die er al maanden van wordt beschuldigd dat hij onvoldoende optreedt tegen Jodenhaat bij partijleden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zondag maakte Corbyn in een videoboodschap voor het eerst excuses voor het ‘te traag disciplinair bestraffen van voornamelijk online antisemitische laster‘ door Labour-leden. ‘Voor mensen met antisemitisch gedachtegoed is geen plaats in onze partij,’ aldus Corbyn, die vrijdag ook een opiniestuk van gelijke strekking publiceerde op de website van The Guardian.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.