Verenigd Koninkrijk

Premier May over Brexit: beter geen akkoord dan slecht akkoord

Door Fleur Verbeek - 28 augustus 2018

De Britse premier Theresa May gelooft dat het Verenigd Koninkrijk ook een succes kan maken van de Brexit als het land de Europese Unie (EU) verlaat zonder akkoord. ‘Ik heb altijd gezegd dat geen akkoord beter is dan een slecht akkoord.’

Dat zei de eerste minister dinsdag tegen verslaggevers van nieuwssite Bloomberg. May heeft er nog steeds vertrouwen in dat er een goed akkoord komt voor de Britten.

In het gesprek refereerde May twee keer aan de directeur van de Wereldhandelsorganisatie Roberto Azevêdo. Die zei vorige week tegen de BBC radio dat het niet het einde van de handel is als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er niet in slagen tot een akkoord te komen.

‘Hij zei dat het geen gemakkelijke opgave zal zijn als er geen akkoord komt, maar het zou ook niet het eind van de wereld zijn,’ zegt May. ‘En ik heb altijd gezegd dat geen akkoord beter is dan een slecht akkoord.’ Na de opmerkingen van May leverde het Britse pond meteen 0,2 procent in ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voorbereiden op exit zonder akkoord

Om te laten zien dat de Britse regering voorbereid is op een scenario zonder akkoord, publiceerde zij vorige week een aantal documenten met daarin voorbereidingen die getroffen moeten worden voor een zogeheten harde Brexit.

Lees ook de column van Michiel Dijkstra: Onzekerheid over Brexit komt door de Britten zelf

Zo wordt farmaceuten geadviseerd een voorraad medicijnen aan te leggen, worden exporteurs gewaarschuwd voor extra grenscontroles en moeten consumenten rekenen op hogere prijzen voor goederen uit de Europese Unie. ‘De regering stelt alles in het werk om er, als we in zo’n situatie terechtkomen, een succes van te kunnen maken,’ zegt May daarover.

De optimistische opmerkingen van May staan in schril contrast met voorspellingen van minister van Financiën Philip Hammond. In een brief aan Nicky Morgan, voorzitter van de parlementaire commissie van het Lagerhuis die toezicht houdt op het ministerie van Financiën en de Britse centrale bank, waarschuwde Hammond vorige week nog dat als een akkoord uitblijft de Britse economie in 2033 zo’n 7,7 procent kleiner zal zijn. Ook zal in dat jaar de staatsschuld 80 biljoen pond groter zijn.

Lees ook: Wat als er geen deal komt?

Britten tonen zich bereid van onderhandelingstafel te lopen

De kans op een vertrek van de Britten uit de EU zonder overeenkomst wordt met de dag groter. Vorige maand deed de Britse premier Theresa May de EU een voorstel voor de handelsrelatie als haar land op 29 maart 2019 uit de Unie stapt. Maar Brussel vindt dat voorstel onacceptabel en ook in het Britse parlement in Westminster zijn velen tegen. Er is echter geen alternatief.

Meer achtergrond bij dit artikel: Nederland is nog lang niet Brexit-proof

Mogelijk zijn de publicatie van de documenten en de uitspraken van May een nieuw signaal aan de EU om te laten zien dat de Britten zich serieus voorbereiden op een vertrek zonder akkoord, en dus bereid zijn van tafel te lopen en de onderhandelingen te laten mislukken als de EU zich niet flexibeler opstelt.

Een woordvoerder van de Britse oppositiepartij Labour liet vorige week al weten dat er hoe dan ook een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet komen. ‘Als er geen Brexit-akkoord komt, heeft de regering enorm gefaald.’

Lees ook: Geen Nexit, alsjeblieft

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.