ontwikkelingshulp

EU wil Iran uit de brand helpen met miljoenensteun

Door Matthijs van Schie - 23 augustus 2018

Terwijl de Verenigde Staten het land met draconische sancties de duimschroeven aandraaien, komt de Europese Unie (EU) Iran juist tegemoet. Met 18 miljoen euro aan ontwikkelingshulp wil Brussel de stagnerende economie van de islamitische republiek erbovenop helpen. De steun past in de EU-strategie om het atoomakkoord met Iran, waaruit de Verenigde Staten zich in mei terugtrokken, in leven te houden.

‘Sinds het herstel van de relatie tussen de EU en Iran als gevolg van het atoomakkoord, is samenwerking ontstaan in vele sectoren,’ zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini  donderdag in een verklaring. Het geld, 10 miljoen euro voor Iraanse overheidsprojecten en 8 miljoen voor de private sector, moet volgens haar de economische betrekkingen tussen Brussel en Iran versterken.

EU hoopt atoomakkoord te bestendigen door geld aan Iran te geven

‘Met deze maatregelen toont de EU haar steun aan het Iraanse volk en hun vreedzame en duurzame ontwikkeling,’ voegt Europees Commissaris voor Internationale Samenwerking Neven Mimica daaraan toe. Het besluit typeert de actuele houding van de Europese Unie, die direct na de terugtrekking van Amerika uitsprak het atoomakkoord te willen bestendigen.

Brussel trok begin deze maand al ten strijde tegen de sancties die Washington oplegt aan internationale bedrijven die zakendoen met Iran door die bedrijven juridische bescherming te bieden. Woensdag schreef de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een opiniestuk in de zakenkrant Handelsblatt dat de EU minder afhankelijk moet worden van de Verenigde Staten om de Irandeal te kunnen redden. Daartoe pleitte hij voor een eigen betalingssysteem en een Europees monetair fonds.

Eerste pakket aan Amerikaanse sancties gingen begin deze maand in

De Verenigde Staten kiezen een heel strategie: via draconische sancties, waarvan het eerste pakket op 7 augustus in werking trad, probeert het Witte Huis het regime van president Hassan Rohani en de ayatollahs in het hart te treffen. De gevolgen van die harde koers zijn duidelijk merkbaar. In steden als Teheran, Isfahan en Kazerun gaan de laatste maanden geregeld demonstranten de straat op, die leuzen als ‘dood aan Khamenei’ en ‘dood aan de dictator’ scanderen.

Behalve tegen economische problemen – zoals prijsstijgingen, een dalende koers van de nationale munt rial en de hoge werkloosheid onder jonge Iraniërs – demonstreren zij tegen de strenge repressie van andersdenkenden op last van het conservatief-islamitische regime. Op Twitter circuleren video’s van vrouwen die hun door de staat verplichte hoofddoek willen afdoen en daardoor in de problemen komen.

Pompeo steunt demonstranten die roepen om regime change

Via hashtags als #IranRegimeChange en #IslamicRegimeMustGo delen activisten via Twitter hun roep om ander leiderschap. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft via Twitter herhaaldelijk zijn steun betuigd aan de demonstranten. Begin deze maand riep Pompeo het ‘corrupte’ Iraanse regime, dat hij vergeleek met de maffia, op om de mensenrechten van zijn bevolking te respecteren.

Twee weken geleden verbood ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, de politici van het land om in dialoog te gaan met de Verenigde Staten: ‘Ik verbied het houden van gesprekken met Amerika. Amerika houdt zich nooit aan zijn beloften in gesprekken. Het spreekt slechts lege woorden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.