Verenigd Koninkrijk

Na aanslag overweegt Londen auto’s te weren bij parlement

Door Matthijs van Schie - 15 augustus 2018

Na de aanslag dinsdag bij het Britse parlement in Londen overwegen burgemeester Sadiq Khan en de politiechef van de hoofdstad het autoverkeer rond de gebouwen (deels) aan banden te leggen. Het is de tweede grote aanslag met een auto in de bestuurlijke wijk Westminster in anderhalf jaar tijd. De politie heeft ter plekke een 29-jarige Sudanese immigrant gearresteerd.

Het gaat om Salih Khater, woonachtig in Birmingham, de tweede stad van Engeland, en oorspronkelijk afkomstig uit Sudan. Dinsdag ramde hij op hoge snelheid de veiligheidsbarrière bij het parlement, waarbij hij voetgangers en fietsers raakte. Uiteindelijk raakten drie mensen gewond, maar volgens de Londense politie verkeren zij niet in levensgevaar.

Khater verdacht van poging tot moord, onbekend bij veiligheidsdiensten

Woensdag is bekendgemaakt dat Khater wordt verdacht van poging tot moord. Hij was niet bekend bij de veiligheidsdiensten en de antiterreurpolitie, maar wel bij de lokale politie. Hoewel de autoriteiten geen mededelingen hebben gedaan over de motieven van de man, beschouwen ze de moordpoging als een terroristische daad.

Vijf mensen kwamen om en ruim vijftig raakten gewond, toen Khalid Masood, 52 jaar oud, in maart vorig jaar op de nabijgelegen Westminster Bridge met een auto op een menigte inreed. Een politieagent schoot hem dood nadat Masood zijn ongewapende collega had doodgestoken met een mes. De dader had vooraf verklaard dat hij als jihadist wraak nam voor westerse militaire operaties in het Midden-Oosten. Masood woonde net als Khater in Birmingham.

Burgemeester wil auto’s weren uit parlementsgebied: ‘Nieuwe manieren vinden om het voor onszelf veilig te houden’

De Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) reageerde woensdag in het televisieprogramma Good Morning Britain op de aanval. Hij wil dat Parliament Square – deels – voetgangersgebied wordt, om zo nieuwe aanslagen met ‘vijandige voertuigen’ te voorkomen. ‘We moeten nieuwe manieren vinden om het voor onszelf veilig te houden.’ Toch wil de burgemeester het parlementsgebied niet volledig afsluiten voor bezoekers, omdat hij geen ‘gesloten democratie’ wil.

Ook prees Khan de antiterreurteams, die sinds maart 2017 dertien islamitische en vier extreem-rechtse terreuraanslagen zouden hebben voorkomen. Tot slot riep de Londense burgemeester de Britse regering op om bezuinigingen op de politie en andere veiligheidsdiensten terug te draaien.

Politiechef metropoolregio pleit ook voor voetgangersgebied

Alles weten over de Britse hoofdstad? Bestel de special Ons Londen

Dagblad The Telegraph meldt woensdag dat ook Cressida Dick, politiechef van de metropoolregio Londen, heeft geopperd een voetgangersgebied te maken van een deel van Parliament Square. Hoewel zij ‘redelijke maatregelen’ wil nemen, benadrukte ze dat het centrum van Londen ‘goed beschermd’ is. ‘De terroristen willen dat we onze manier van leven volledig veranderen,’ zei Dick. ‘We gaan niet toegeven. We gaan niet zomaar onze levensstijl veranderen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.