terreur

Nederlandse jihadisten in Idlib bereid ‘te vechten tot de dood’

Door Elif Isitman - 08 augustus 2018

Een opmerkelijk interview met drie Europese jihadisten die zich nog altijd in Syrië bevinden. Een Belg en twee Nederlanders spreken openhartig over wat hun plan is als het Syrische leger hun bolwerk Idlib aanvalt.

Het lukte de Libanese journaliste Jenan Moussa om met de drie Syriëgangers in contact te komen. Zij interviewde de mannen, die in het Nederlands communiceerden.

Identiteit verhuld

De drie jihadisten bevinden zich al meer dan vijf jaar in Syrië en verschijnen gemaskerd voor de camera om hun ‘familie in Europa te beschermen’. Het is nog niet duidelijk welke identiteit achter hen schuilgaat. Hun nom de guerre is wel bekend: het gaat om Abu Mohammad al-Hollandi, Abu Zubair al-Hollandi en Abu Abdul Rahman al-Belgiki.

De drie maakten eerder deel uit van terreurgroep Jabhat al-Nusra, en de Belg bovendien ook kort van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Mocht Idlib worden aangevallen –  wat zij zelf verwachten – dan zeggen ze ‘te zullen vechten tot de dood’.

Het interview voor de Arabische televisiezender Al Aan is opgenomen ergens in de Syrische provincie Idlib, dat grotendeels in handen is van de Syrische tak van Al-Qa’ida. Hoewel IS daar grotendeels is weggevaagd, zijn er dus nog altijd Europese jihadisten actief. Idlib is de laatste regio in Syrië die jihadisten domineren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.