Verenigd Koninkrijk

Radicale sympathieën? Corbyn heeft schijn tegen

Door Elif Isitman - 16 augustus 2018

De beschuldigingen van antisemitisme aan het adres van de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn blijven zich opstapelen. Eerder deze week lag hij al onder vuur vanwege een omstreden foto van een kranslegging bij het graf van Palestijnse terroristen. Nu is er ook beeld opgedoken van Corbyn die het Rabbi’ah-teken maakt, een steunsymbool voor de Moslimbroederschap.

De foto is genomen tijdens een bezoek van Corbyn aan de moskee in het Londense Finsbury Park.

Het handgebaar wordt door leden van de Moslimbroederschap, een organisatie die overigens door de Britse regering als onwenselijk en ‘in contrast met Britse waarden en de democratie’ wordt bestempeld, gebruikt als steun voor de omverwerping van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi bij een militaire coup in 2013. De Britse krant The Telegraph publiceerde de foto van Corbyn, die in 2016 zou zijn genomen tijdens een bezoek van hem aan de moskee in Finsbury Park.

Het is het meest recente incident in een reeks van vele rondom Corbyn. Eerder deze week stuitte een andere foto uit 2014, van hem bij een kranslegging bij het graf van Palestijnse terroristen, al op hevige kritiek. Hij ontkende de krans te hebben gelegd, maar gaf wel toe dat hij aanwezig was. Het ging om een ceremonie ter ere van de terreurgroep Black September, die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München elf atleten uit Israël vermoordde.

Tegenstrijdige woorden over kranslegging

Corbyns partij Labour ontkende in eerste instantie de aanwezigheid van haar leider bij de ceremonie, nadat weduwen van de atleten woedend hadden gereageerd. Volgens de sociaal-democraten was hun partijvoorzitter op een Palestijnse begraafplaats in de Tunesische hoofdstad Tunis voor de herdenking van een Israëlisch bombardement op het plaatselijke hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Daarbij kwamen 47 mensen om. ‘Velen van hen waren burgers,’ schreef Labour eerder deze week op Twitter.

Later op de dag sprak Corbyn zelf die lezing tegen in een interview met Sky News. Daarin gaf hij toe dat het inderdaad ging om een kranslegging op de plek waar onder anderen PLO’er Atef Bseiso, het brein achter de Black September-aanslagen, ligt begraven: ‘Ik was aanwezig toen de krans werd gelegd, maar ik denk niet dat ik er daadwerkelijk bij was betrokken.’ Volgens Corbyn was hij bij de kranslegging omdat hij een ‘passend gedenkteken wilde zien voor iedereen die bij elke terreuraanslag is omgekomen, waar dan ook’.

Partij Labour geteisterd door antisemitisme-beschuldigingen

Geregeld duiken foto’s of uitspraken op die Corbyn en andere partijleden in het verleden hebben gedaan, waaruit antisemitisme en/of disproportionele Israël-kritiek zou blijken. Ruim een week geleden excuseerde Corbyn zich voor het ‘te traag disciplinair bestraffen van voornamelijk antisemitische laster’ door Labour-leden. ‘Voor mensen met antisemitisch gedachtegoed is geen plaats in onze partij,’ zei hij.

Desondanks heeft Corbyn zich nooit expliciet geëxcuseerd voor het antisemitisme dat hem zelf wordt aangewreven. Reden voor Brandon Lewis, voorzitter van de Conservatieve Partij die vorige week zijn ‘eigen’ Boris Johnson terugfloot om vermeende ‘islamofobe’ uitlatingen in een column over de burqaom een opiniestuk te publiceren op de site van The Daily Mail: ‘Dit gaat verder dan partijpolitiek. In naam van gezond fatsoen, hoe kan Labour Jeremy Corbyn nog tolereren?’ Ook het conservatieve opinieblad The Spectator constateerde deze week: ‘Ofwel Corbyn is diep kwaadaardig, ofwel een totale idioot.’

Leiders van de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk en parlementariërs van zijn eigen partij zouden Corbyn hebben gevraagd om zijn excuses aan te bieden, maar hij zou dat weigeren. De Conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt vindt dat de Labour-leider door de kwestie niet langer geloofwaardig is, mocht hij premier worden: ‘Als Jeremy Corbyn denkt dat terrorisme gerechtvaardigd is voor de zaak waarin hij gelooft, hoe kan hij dan als premier de morele autoriteit hebben om terrorisme tegen Britse burgers te veroordelen?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.