Italië

Salvini’s nieuwste wapen tegen immigratie: meer kinderen

Door Matthijs van Schie - 08 augustus 2018

De Italiaanse regeringspartij Lega van Matteo Salvini wil een nieuw gezinsbeleid op touw zetten om Italianen te stimuleren meer kinderen te krijgen. De vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken wil zijn plannen deels bekostigen door belasting te heffen op geld dat immigranten overmaken naar hun thuisland.

Het Italiaanse parlement buigt zich over een door Lega opgesteld en ingediend wetsvoorstel voor nieuw familiebeleid, meldt de krant Il Giornale. Daarin staat onder meer dat het ‘traditionele huwelijk’ van man en vrouw wordt bevestigd als basis van het gezin. Ook wil de regeringspartij het aantal abortussen terugdringen, gratis kinderopvang mogelijk maken en ouders met kinderen jonger dan drie jaar oud financiële voordelen bieden.

Regering wil gezinsbeleid financieren met ‘migrantentaks’

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

Il Giornale meldt verder dat het nieuwe gezinsbeleid deels moet worden gefinancierd via een zogenoemde migrantentaks. De regering, die naast Lega bestaat uit de Vijfsterrenbeweging, wil belasting heffen op geld dat immigranten vanuit Italië naar hun thuisland overmaken. Die taks zou 3 procent van het totaalbedrag bedragen.

‘We hebben een ministerie voor Familie opgericht om te werken aan vruchtbaarheid, kinderdagverblijven en aan een belastingstelsel dat gunstig is voor grote gezinnen,’ zei Salvini twee weken terug al in een interview met de Britse krant The Times. Volgens de Lega-leider is de groei van de vruchtbaarheid in Italië belangrijker voor de toekomst van het land dan het bruto binnenlands product: ‘Een land dat geen kinderen voortbrengt, is gedoemd om te sterven.’

Salvini, die zijn eigen partij met trots ‘de meest populistische van Europa‘ noemde, meent dat de Italiaanse ‘traditie, ons verhaal, onze identiteit’ in het geding is: ‘Links gebruikte de dalende geboortecijfers als excuus om immigranten te importeren.’

Ook Orbán wil geboortecijfer opkrikken via ‘traditionele familiewaarden’

Lees ook dit essay van Joppe Gloerich over het geboortecijfer in Nederland: Waarom krijgen we nog maar zo weinig kinderen?

De Hongaarse premier Viktor Orbán – een politieke bondgenoot van Salvini – deed in mei al vergelijkbare uitspraken over de afnemende geboortecijfers in veel Europese landen. Op een Hongaarse radiozender zei hij dat ‘liberale democratie’ traditionele familiewaarden heeft ondermijnd en voor een ‘demografische daling’ heeft gezorgd. Daarom wil Orbán een zogenoemd familie-actieplan op touw zetten, dat is gebaseerd op het ‘traditionele familiemodel van één man en één vrouw’, waarmee hij die trend in 2030 hoopt te keren.

‘Mijn eerste prioriteit – iets waarvan we ons allemaal bewust zijn, maar waarover we ons in de alledaagse beslommeringen zelden druk maken – is het maatschappelijke fenomeen genaamd demografie,’ aldus Orbán in gesprek met Kossuth Rádió. Ruim een maand na zijn verkiezingsoverwinning kondigde de premier aan dat zijn regering erop zal toezien ‘wat we moeten doen om de daling te stoppen, en hoe we er verandering in brengen dat we tegenwoordig meer begrafenissen hebben dan dopen’.

Lees ook dit commentaar van Syp Wynia: Overwinning Orbán is leerzaam voor Europa

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.