Zuid-Afrika

Trump vraagt Pompeo: ‘Onderzoek moorden op blanke boeren Zuid-Afrika’

Door Matthijs van Schie - 23 augustus 2018

Donald Trump heeft de situatie van blanke boeren in Zuid-Afrika aan de kaak gesteld bij Mike Pompeo. De Amerikaanse president vraagt zijn minister van Buitenlandse Zaken ‘onderzoek te doen naar landonteigeningen en de grootschalige moorden op boeren’. De Zuid-Afrikaanse regering is niet te spreken over Trumps uitlatingen en vraagt hem om opheldering.

Afgaande op onderstaand Twitterbericht van Trump heeft de Amerikaanse president woensdagavond gekeken naar een uitzending van Fox News. Op die zender besprak presentator Tucker Carlson de situatie van boeren in Zuid-Afrika. ‘Zuid-Afrikaanse overheid grijpt nu land van blanke boeren,’ schrijft Trump, waarna hij zich richt tot Carlson en Fox News. Die zei op televisie dat de landonteigeningen van de boeren wordt toegestaan ‘omdat ze de verkeerde huidskleur hebben’.

Zie de reportage van Fox News hieronder

Zuid-Afrika wil opheldering over tweet: Gebaseerd op onjuiste informatie

De tweet raakt een gevoelige snaar bij de Zuid-Afrikaanse regering in Johannesburg, die opheldering wil over de uitlatingen van Trump. Een woordvoerder van de president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, zegt dat de Amerikaanse president zich baseert op onjuiste informatie: ‘We zullen deze kwestie via diplomatieke kanalen behandelen.’ Ramaphosa ontkent dat de huidskleur van boeren een rol speelt bij de landonteigeningen.

Eind juli kondigde Ramaphosa aan dat zijn regering de Grondwet zo wil wijzigen dat land kan worden onteigend zonder dat de staat daarvoor compensatie hoeft te geven. Zo wil de president naar eigen zeggen onrecht en misstanden uit de tijd van de apartheid (1948-1990) ‘rechtzetten’, een periode waarin de zwarte bevolking geen land mocht bezitten.

Australië opperde asiel te verlenen aan Afrikaner boeren

Lees het commentaar van Robbert de Witt: Waar blijft de solidariteit met blank Zuid-Afrika?

Vooral blanke boeren vrezen dat ze het slachtoffer worden van de maatregel, aangezien zij driekwart van alle landbouwgrond in Zuid-Afrika bezitten. De Australische minister van Buitenlandse Zaken opperde in maart asiel te verlenen aan deze Afrikaner boeren.

De blanke boeren vrezen dat de voorgenomen grondwetswijziging ervoor zorgt dat boerderijmoorden, in Zuid-Afrika beter bekend als de plaasmoorde, alleen maar zullen toenemen. Precieze statistieken over het aantal boerderijmoorden zijn niet bekend, maar volgens de Afrikaner belangenorganisatie AfriForum kwamen afgelopen jaar tussen januari en november zeventig blanken om het leven bij 341 incidenten op en rond boerderijen.  Volgens die berekeningen loopt een blanke boer 4,5 keer zoveel kans om te worden vermoord als de gemiddelde Zuid-Afrikaan.

Uit het Kerstnummer: Verslag vanuit gebarricadeerde boerderij

Voor het Kerstnummer van Elsevier Weekblad deed correspondent Fred de Vries een verslag vanuit een gebarricadeerde boerderij op de Wolkberg in het noorden van Zuid-Afrika. Daar is de 86-jarige Dennis Thompson twee jaar geleden zwaar mishandeld. Hij ontsnapte aan de dood en nam net als veel andere boeren rigoureuze veiligheidsmaatregelen. Lees de huiveringwekkende reportage hier terug.

Lees ook het commentaar van Afshin Ellian: Voorkom dat Zuid-Afrika in zwarte tirannie eindigt

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.