Duitsland Premium Corner

Aardschok na aardschok voor volkspartijen in Beieren

Door Rob Savelberg - 17 oktober 2018

Na de aframmeling door kiezers in Beieren, vrezen volkspartijen CDU/CSU en SPD dat ze volgende week in Hessen hetzelfde te wachten staat.

Na het debacle van München, waar conservatieven en ­sociaal-democraten bij de deelstaatverkiezingen flinke klappen kregen, heeft politiek Berlijn nauwelijks tijd om te herstellen. Integendeel, de noodklok wordt geluid omdat volgende week ook in Hessen, met bankmetropool Frankfurt, miljoenen kiezers naar de stembus gaan.

Het toeval wil dat zowel de Duitse Mannschaft als de Bondsregering binnen één week zwaar aan aanzien verloren. De voetballers van bondscoach Joachim Löw gingen op het WK en tegen Oranje hard onderuit. De christelijke CDU/CSU en de linkse coalitiepartner SPD zijn eveneens al langer in verval. De teleurstellende resultaten bij de landelijke verkiezingen van september 2017 waren een waarschuwing. Maar de uitslagen in Beieren zijn nog desastreuzer.

‘Concept van volkspartijen CDU, CSU, SPD passé, coalitie nietszeggend’

‘Het concept van de “volkspartijen” CDU, CSU en SPD is passé,’ zei oppositieleider Robert Habeck van milieupartij de Groenen, de grote winnaar in Beieren. De ­populaire politicus uit de winderige deelstaat Sleeswijk-Holstein, noemde de Grote Coalitie in Berlijn ‘nietszeggend’.

Dat gaat wat aan de werkelijkheid voorbij, gezien de intensiteit waarmee de leiders Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en Andrea Nahles (SPD) elkaar de ­afgelopen maanden de tent uit vochten. Vanwege de electorale verliezen is het drietal nu even deemoedig, en begraven zij voorlopig de strijdbijl. Maar niemand in de Bondsrepubliek twijfelt ­eraan dat de twistgrage Seehofer kanselier Merkel binnenkort weer pootje wil lichten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.