Saudi-Arabië Premium Corner

De twee gezichten van Bin Salman

Door Gerbert van der Aa - 13 oktober 2018

Vrouwen mogen autorijden, de radicale islam wordt aangepakt. Kroonprins Mohamed Bin Salman (33) lijkt een zegen voor de extreem rijke oliestaat, en de rest van de wereld. Toont het verdwijnen van journalist Khashoggi dat hij ook extreem wreed kan zijn?

In het koninklijk paleis in Mekka maakt de hitte van overdag plaats voor de koelte van de nacht. Het is 20 juni 2017 in de islamitische bedevaartplaats in Saudi-Arabië. Nog een laatste keer neemt Mohamed bin Salman (dan 31), de jonge ambitieuze zoon van koning Salman, de plannen door. Zijn neef, kroonprins Mohamed bin Nayef, moet vanavond naar de zijlijn worden gemanoeuvreerd. Daarna zal Bin Salman zichzelf presenteren als de nieuwe troonopvolger.

‘Maandenlang was het voorbereid,’ zei de Saudische journalist Jamal Khas­h­oggi, toen Elsevier Weekblad hem een paar weken voor zijn verdwijning sprak. Khashoggi, die vorig jaar vluchtte uit Saudi-Arabië en zich vestigde in de Verenigde Staten, was tot eind september columnist van de Amerikaanse krant The Washington Post. Als voormalig adviseur van de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten had hij uitstekende contacten in Saudi-Arabië. ‘Zelfs het Witte Huis was in het diepste geheim ingelicht.’

Steun van zijn vader, rest van de familie minder enthousiast

Bin Salman

Geboren op 31 augustus 1985 in Jeddah, als eerste kind van ­huidige koning Salman bin Abdulaziz en diens derde vrouw

 

2009 Benoemd tot speciaal ­adviseur van zijn vader

 

2015 Salman bin Abdulaziz is de nieuwe koning, zijn zoon minister van Defensie

 

21 juni 2017 Mohamed bin Salman officieel nieuwe kroonprins

 

4 november 2017 Meer dan veertig prinsen en ministers opgepakt wegens corruptie

 

2 april 2018 Erkent in interview bestaansrecht van Israël, vergelijkt de ayatollahs in Iran met Adolf Hitler

Bin Salman heeft de volledige steun van zijn vader, koning Salman – ‘bin’ betekent ‘zoon van’. De rest van de koninklijke familie, die de afzetting in 2017 officieel moet steunen, is minder enthousiast. ‘Maar vrijwel niemand durft Bin Salman tegen te spreken,’ zegt Khashoggi, die in het verleden ook hoofdredacteur was van de Saudische krant Al Watan. ‘Iedereen is bang voor hem.’ Bin Salman twijfelt er niet aan dat zijn plan zal slagen. Als Bin Nayef tegenstribbelt, kan hij altijd nog dreigen om diens drugsprobleem openbaar te maken. Naar verluidt is hij verslaafd aan zware pijnstillers.

Het is al bijna middernacht als Bin Nayef in het paleis arriveert. Hij merkt meteen dat er iets mis is. Zijn mobiele telefoons worden hem afgenomen, waarna medewerkers van de Koning, ook aanwezig in het paleis, hem naar een kamer op de eerste verdieping brengen. ‘Aanvankelijk weigerde Bin Nayef plaats te maken,’ zegt Khashog­gi. ‘Pas tegen de ochtend ging hij overstag.’ Enkele uren later vertoont tv-zender Al Arabiya een filmpje waarin de nieuwe kroonprins de hand kust van zijn afgezette neef. Een nieuw tijdperk is aangebroken voor het oliekoninkrijk.

Ruimte voor een jongere generatie

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.