Hulporganisaties Premium Corner

Dagje VN-cursus, dat verdient lekker

Door Gerbert van der Aa - 26 november 2018

Goedbedoelde workshops en seminars van de Verenigde Naties en westerse ngo’s zijn vooral populair vanwege de vergoedingen die deelnemers krijgen, blijkt in Mali. ‘Als we niet betalen, komt er bijna niemand.’

In Hôtel l’Amitié in Bamako, de hoofdstad van Mali, zijn vandaag drie seminars. Hulporganisatie USAID (United States Agency for International Development) geeft een cursus leidinggeven, het Malinese AFLED (Association Femmes Leadership et Développement Durable) bespreekt vrouwenemancipatie, het ministerie van Solidariteit en Humanitaire Actie organiseert een conferentie over sociale zekerheid. Alle cursussen worden gefinancierd door buitenlandse donoren.

Seminars zijn anno 2018 de kernactiviteit van ontwikkelingsorganisaties. ‘Capacity building’ noemen ze het zelf. Hulpverleners geven niet langer een zak graan of rijst cadeau, maar leren Afrikanen om zelf succesvol voedsel te verbouwen. Of ze leggen uit hoe je een bedrijf opzet. In vrijwel alle dure hotels in Bamako zijn dagelijks cursussen voor overheidspersoneel en vertegenwoordigers van particuliere organisaties.

Cursisten in de congresruimte van het luxe Hotel Amité in Bamako

Maar Malinezen komen meestal alleen naar zo’n cursus als ze een zogenoemd ‘Per Diem’ krijgen (‘per dag’ in Latijn). Ooit bedoeld als onkostenvergoeding, is het Per Diem uitgegroeid tot een melkkoe. ‘Ik krijg vandaag 30.000 CFA (bijna 50 euro),’ zegt consultant Amadou Diakité (33) tijdens een pauze in Hôtel l’Amitié. ‘Aan onkosten heb ik hooguit 5.000 CFA. De rest is winst.’ Ter vergelijking: het gemiddelde maandinkomen in Mali bedraagt zo’n 60 euro.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.