Oekraïne Premium Corner

Exodus uit een steeds leger land

Door Hans Crooijmans - 12 november 2018

Corruptie, een ­militair conflict en een economische crisis die al dertig jaar duurt, drijven hoogopgeleide jongeren het land uit. En het gaat niet om een enkele avonturier: sinds 2001 vertrokken er al zes miljoen Oekraïners.

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zijn pas op 31 maart volgend jaar, maar honderdduizenden burgers hebben al gestemd of ze zullen dat zeer binnenkort alsnog doen. Met hun voeten, wel te verstaan.

Want in Oekraïne is een ware uittocht gaande. Volgens officiële statistieken hebben tussen 2013 en april 2018 ruim 2,5 miljoen Oekraïners hun land definitief verlaten. Verreweg de meesten vertrokken naar een van de lidstaten van de Europese Unie. Het merendeel van de vertrokken Oekraïners heeft zich gevestigd in buurland Polen. Ook in de Baltische landen, Italië, Spanje, Portugal en Tsjechië heeft zich intussen een aanzienlijke Oekraïense gemeenschap gevormd.

Bevolking Oekraïne neemt gestaag af

De exodus beperkt zich bovendien niet tot de Europese Unie. Sinds 2013 zochten ongeveer een miljoen Oekraïners hun heil in landen als Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Canada. De emigranten zijn over het algemeen ambitieus, relatief jong, hardwerkend, ondernemend en geschoold. Anders gezegd, het zijn juist de mensen die Oekraïne zelf zo hard nodig heeft voor zijn ontwikkeling die het land verlaten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.