★ EMILE & DE MIDTERMS

In deze staten wordt het lot van de Senaat bepaald

Door Emile Kossen - 05 november 2018

In zijn laatste update voor de verkiezingsdag praat correspondent Emile Kossen met Congreslid Paul Tonko over wat de Democraten kunnen doen als ze dinsdag flink winnen. En verder: de spannendste Senaatsraces en Kavanaugh-aanklacht blijkt nep.

★ Het laatste campagnenieuws

 • De Democraten zijn, als de peilingen het bij het rechte eind hebben, dicht bij het veroveren van het Huis van Afgevaardigden. Dat geeft de oppositiepartij veel macht om onderzoeken te beginnen naar het handelen van president Donald Trump en om zijn beleid tegen te houden.
  De Midterms zijn dinsdag 6 november – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan verkiezingsdag selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
 • In gesprek met Elsevier Weekblad zegt Afgevaardigde Paul Tonko dat deze irrationele president een toezichthouder nodig heeft. Mocht de controle over de Senaat ook van partij wisselen, dan is er voor de Democraten nog veel meer mogelijk. Tonko: ‘Als de kiezers zich luid genoeg uitspreken in 2018, zou Trump ons in bepaalde mate moeten volgen – om niet te worden afgestraft in 2020.’
 • Tonko, een van de meest progressieve politici in het Congres, is overigens niet geheel tegen samenwerking. ‘Tot 2020 gaat de president nergens heen en moeten we een werkbare situatie met elkaar zien te vinden.’

Lees het hele interview met Congresman Paul Tonko: ‘We kunnen Trump echt onder druk zetten’

 • Spannendste Senaatsraces
  Net als in veel voorgaande verkiezingen worden de races door het hele land spannender naarmate verkiezingsdag dichterbij komt. In de Senaat zijn er vijf races waar de twee kandidaten in de peilingen virtueel gelijk staan. Een overzicht van de races die beslissend kunnen zijn voor de Senaat:

Tussenstand in swing statesMissouri: Claire McCaskill (D*) – Josh Hawley (R) 46% – 46%
Nevada: Dean Heller (R*) – Jacky Rosen (D) 46.8% – 45.4%
Florida: Bill Nelson (D*) – Rick Scott (R) 47.4% – 46%
Arizona: Kyrsten Sinema (D) – Martha McSally (R) 47.9% – 46.9%
Indiana: Joe Donnelly (D*) – Mike Braun (R)  43.4% – 42.6%
* = zittende Senator
Bron: RCP-gemiddelde van peilingen (4/11/2018)

 • Kavanaugh-aanklacht was nep
  De verhalen van seksueel overschrijdend gedrag die naar buiten kwamen over rechter Brett Kavanaugh, hielden Amerika wekenlang in de greep – en het Hooggerechtshof is een belangrijk thema bij de Midterms. Zaterdag bracht Senator Chuck Grassley naar buiten dat een van de anonieme getuigenissen tegen Kavanaugh verzonnen is. In een brief beweerde een vrouw dat Kavanaugh haar had verkracht in haar auto.
 • Maar na onderzoek blijkt dat er niets van klopt. De vrouw, afkomstig uit Kentucky, is een linkse activist die veel ouder is dan Kavanaugh. Bij navraag gaf ze toe dat ze alles heeft verzonnen om ‘aandacht te krijgen’. Kavanaugh werd ondanks de controverses goedgekeurd door de Senaat.
 • Donald jr. helpt Republikeinen
  Donald Trump jr., de zoon van de president, gaat maandag maar liefst zes campagnerally’s af van Republikeinse Congresleden. Hij bezoekt achtereen West Virginia, Kentucky, North Carolina, South Carolina en New York. Trump jr. zei afgelopen woensdag nog te verwachten dat de strijd om het Congres spannend zou blijven tot het laatste moment. ‘Ik wil woensdagochtend niet wakker worden en zeggen: “Man, hadden we nog maar één rally gedaan.”’

Video van de dag

Een satirische campagnespot van Saturday Night Live haakt in op de onzekerheid bij veel linkse kiezers. Tuurlijk, iedere Democraat zegt dat die ‘blauwe golf’ eraan komt dinsdag. Maar gelooft er iemand echt in een gemakkelijke overwinning, na wat er gebeurde in 2016?

Race om te volgen

Afbeeldingsresultaat voor pete sessions colin allred
Allred (links) neemt het op tegen Sessions.

Texas (32ste district) – Kleurt rood Texas blauw?
Pete Sessions (63) is geen kleine jongen in het Congres, waarvan hij sinds 2003 lid is. Voor zijn herverkiezing heeft hij de hulp ingeroepen van invloedrijke Republikeinse vrienden, onder wie vicepresident Mike Pence. Het is een teken dat Sessions in de problemen zit.

Zijn tegenstander is Colin Allred, een 35-jarige voormalige American Football-speler en advocaat, die een progressief verhaal presenteert. Hij kreeg een steunbetuiging van oud-president Barack Obama en haalde meer geld op dan zijn tegenstander. In de peilingen is het spannend: Sessions heeft een kleine voorsprong.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.