Verhaal van de dag

Gehavende May naar EU-top om Brexit-deal te redden

Door Victor Pak - 13 december 2018

De Britse premier Theresa May mag van haar eigen partij aanblijven. Na een vertrouwensstemming bleken 200 Conservatieve parlementariërs May te steunen, 117 Tories zien haar liever vertrekken. De uitslag is weinig overtuigend en versterkt het gevoel dat May op haar laatste benen loopt.

In een uiterste poging om zo veel mogelijk Conservatieven achter zich te krijgen, beloofde May om zich bij de volgende verkiezingen niet meer verkiesbaar te stellen. Ondanks die belofte kreeg ze steun van slechts 63 procent van de Conservatieve parlementariërs. May zei na de overwinning dat haar enige doel is om haar beloften over de Brexit na te komen.

Rees-Mogg: ‘Vreselijk resultaat’, May moet eer aan zichzelf houden

De verdeeldheid in de Conservatieve Partij duurt voort. Jacob Rees-Mogg, een van de grootste voorstanders van een harde Brexit, zei gisteravond dat May alsnog de eer aan haarzelf moet houden. Volgens hem was de uitslag een ‘vreselijk resultaat’ voor de premier.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt:

May kiest verstandigste van alle pijnlijke opties

Antibrexit-betogers voor het Lagerhuis

De uitslag laat zien dat er ook in Mays eigen partij geen steun is voor het Brexit-akkoord dat zij met de Europese Unie (EU) heeft gesloten. De tegenstanders van May vinden dat zij te veel heeft toegegeven aan de EU. Brussel houdt volgens hen te veel inspraak op het Verenigd Koninkrijk.

Flinke kritiek op ‘backstop’ bij grens Noord-Ierland en Ierland

Een voorbeeld van die inspraak vanuit Brussel zijn de afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Zowel de Britten als de Europeanen willen voorkomen dat de grens sluit tussen Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland, lidstaat van de EU. Als dat gebeurt, stopt daar het vrije verkeer van goederen en personen.

In het akkoord is over die grens een zogenoemde backstop afgesproken. Die garandeert dat er een open grens tussen het Britse Noord-Ierland en Europese Ierland blijft bestaan, ongeacht verdere afspraken die nog worden gemaakt. De voorstanders van een harde Brexit hebben hierop flinke kritiek en willen meer garanties van May.

Om die garanties te krijgen, ging May afgelopen dinsdag op bezoek bij premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Merkel en de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. Vandaag kan zij verder met haar lobbyoffensief in Brussel. Daar is vanmiddag een Europese top die eigenlijk in het teken staat van migratie, maar ook de Brexit staat op de agenda. ‘We moeten deze deal over de streep trekken,’ zei May donderdagmiddag.

May praat met Tusk, Juncker staat niet open voor nieuwe afspraken

Voorafgaand aan de top praat May met Tusk over de Brexit-overeenkomst. Ze zal de Europese Unie ervan moeten overtuigen de onderhandelingen open te breken om betere afspraken over de backstop te maken. Eerder zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker daarvoor niet open te staan.

Het Britse Lagerhuis zal niet dit jaar nog stemmen over het Brexitakkoord dat premier Theresa May met de EU heeft gesloten. Dat blijkt uit de agenda voor de komende week. Daarin is van een voortzetting van debatten over de Brexit vooralsnog geen sprake.

Het is voor May een van de laatste kansen om de Europese leiders te vragen haar tegemoet te komen. Voor 21 januari moet in het Britse parlement worden gestemd over de Brexit-deal. Als daaraan niets verandert, is het haast uitgesloten dat de Britten met het akkoord instemmen.

May zal de komende weken alles op alles zetten om een betere overeenkomst te sluiten. Of de Europese leiders bereid zijn de Britse premier nog iets te gunnen, zal na de gesprekken van vandaag moeten blijken.

Meer over Brexit: Britten zijn broodnodig voor Europa, schreef Jelte Wiersma

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.