Palestijnen

Hamas blijft op EU-terreurlijst staan

06 maart 2019

Hamas blijft op de Europese lijst van terreurorganisaties staan, oordeelt het Europese Hof van Justitie woensdag. Vanuit kringen rond de Palestijnse terreurbeweging kwamen deze week opvallend genoeg steunbetuigingen aan het adres van GroenLinks vanwege een recente motie over de Israël-boycot BDS. Zelf ontkent de partij daarvan voorstander te zijn.

Hoger beroep Hamas afgewezen: blijft op EU-terreurlijst

De militaire tak van Hamas, dat in 1988 de vernietiging van de staat Israël en het verdrijven van de Joden aldaar in zijn handvest opnam, staat sinds 2001 op de terreurlijst. Later werd Hamas als geheel opgenomen op de lijst, die er onder meer voor zorgt dat tegoeden van terreurbewegingen kunnen worden bevroren.

Hamas ging daartegen met succes in beroep: het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2014 dat bij het plaatsen van Hamas op de lijst van terroristische organisaties, geen gedegen bewijs was geleverd. Dit omdat de kwalificatie van terreurorganisatie vooral zou zijn gebaseerd op berichtgeving op internet en in andere media.

De EU-lidstaten gingen daar weer tegen in beroep, waardoor het vonnis van het Europese Hof in 2017 teniet werd gedaan. Het daaropvolgende beroep van Hamas is woensdag afgewezen.

Steun voor GroenLinks door ‘Hamas-fondsenwerver’

Nadat GroenLinks eind februari een motie aannam op het partijcongres waarin de wereldwijde Israël-boycotbeweging BDS ‘legitiem’ werd genoemd, krijgt de partij steun uit Palestijnse kringen. Amin Abou Rashed, die was verbonden aan de aan Hamas gelieerde Stichting Al Aqsa Nederland en door Israël wordt betiteld als fondsenwerver voor Hamas in Nederland, betuigde in een bericht op Facebook zijn steun: ‘Alle groeten aan GroenLinks (…) Het Nederlandse GroenLinks werd de eerste grote politieke beweging in Nederland om de boycot van “Israël” te steunen.’

كل التحية لليسار الأخضر 🇵🇸🔜🇵🇸‏أصبح حزب اليسار الأخضر الهولندي أول حركة سياسية رئيسية في هولندا تؤيد مقاطعة "إسرائيل"…

Posted by Amin Abou Rashed on Wednesday, February 27, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rashed is vaker betrokken bij activiteiten van linkse politieke partijen. Zo liep hij in mei mee met de ‘Jongerenmars van Terugkeer’ in Rotterdam, waarbij de terugkeer van 1,4 miljoen vermeende Palestijnse vluchtelingen naar Israël werd bepleit. Onder de organisatoren waren jongerenorganisaties van de politieke partijen NIDA, SP, PvdA en ook GroenLinks. Ook was Rashed vorig jaar in de Tweede Kamer bij een bijeenkomst van de ngo Oxfam Novib, naar eigen zeggen met ambtenaren van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66). Het ministerie zei niet op de hoogte te zijn geweest van de komst van de Hamas-fondsenwerver.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Laffe anti-Israëlmotie siert GroenLinks niet

Hoewel GroenLinks op de eigen website stelt tegen een boycot van Israël te zijn en ontkent dat de congresmotie is bedoeld als steun aan BDS, vatten pro-Palestijnse organisaties dat wel zo op. Deze week plaatste het European Palestinian Media Center (EPAL) onderstaande video waarin Arabische teksten worden verspreid, met op de achtergrond afbeeldingen van GroenLinks-kopstukken. De partij wordt geprezen om de recent aangenomen BDS-motie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eervolle vermeldingen zijn er voor de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en europarlementariër Judith Sargentini, die de motie aankondigde. Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut is in de video te zien. Die geeft diverse voorbeelden waaruit zou blijken dat GroenLinks ‘de eerste Nederlandse politieke partij is die oproept tot een boycot van Israël’. Volgens journalist Carel Brendel is het EPAL gevestigd in Rotterdam, en is daar wederom Amin Abou Rashed bij betrokken. In november bezocht hij nog een EPAL-congres in het Turkse Istanbul.

Weer onrust bij Gaza, VN beticht Israël van oorlogsmisdaden

Aan de grens tussen Israël en de Gazastrook is de afgelopen week opnieuw onrust ontstaan. Een week geleden stuurden Palestijnen opnieuw diverse ballonnen met explosieven de grens over, waar ze tot ontploffing kwamen in zuidelijke Israëlische dorpen. Daarbij vielen overigens geen gewonden, maar wel werd een huis beschadigd.

De afgelopen vier dagen voerde Israël diverse luchtaanvallen uit op militaire gebouwen van Hamas, meldt het leger. Voor zover bekend hebben ook die bombardementen niet tot (dodelijke) slachtoffers geleid. Eind februari kwam wel een Palestijnse tiener om die samen met duizenden anderen bij het grenshek tussen Israël en Gaza was. De groep wierp volgens The Jerusalem Post onder meer granaten en stenen naar de soldaten die de grens bewaken.

Dergelijke gewelddadige protesten zijn al bijna een jaar lang wekelijks aan de gang. Naar schatting hebben Israëlische soldaten er in die periode 189  Palestijnen gedood die pogingen deden het grenshek te doorbreken en soldaten bestookten met rookbommen, explosieven en andere wapens. Volgens het Israëlische leger gaat het om terroristen die proberen Israël te infiltreren, Hamas spreekt van vreedzaam verzet door ongewapende demonstranten.

Amerika stapte afgelopen zomer uit de VN-mensenrechtenraad

Wie mensenrechten serieus neemt, volgt Trump, schreef Robbert de Witt

Een onderzoekscommissie van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) beticht het Israëlische leger van mensenrechtenschendingen bij de grens met Gaza. Volgens de VN-commissie heeft Israël ‘opzettelijk heeft geschoten op kinderen, invaliden en journalisten’, lichtte de Bengaalse juridische onderzoeker Sara Hossein toe tijdens een persconferentie in Genêve. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwerpt de conclusies. Hij noemt het rapport ‘hypocriet’ en ‘vooringenomen’, onder meer omdat de daden van Hamas er niet in worden veroordeeld: ‘Israël zal niet toestaan dat Hamas onze soevereiniteit en bevolking aanvalt, en heeft het recht op zelfverdediging.’

Britten: heel Hezbollah is terreurgroep

Het Libanese Hezbollah is door de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid als geheel op de terreurlijst van het Verenigd Koninkrijk geplaatst. Tot dusver werd alleen de militaire vleugel van de sji’itische groepering als terroristische organisatie erkend. Javid verbiedt nu ook alle uitingen van de ‘politieke tak’, omdat er volgens hem geen onderscheid meer is te maken met de militaire.

Saudi-Arabië prijst het Britse voorstel om Hezbollah volledig te verbieden. Eerder hadden ook Israël en Amerika – dat met de soennitische Saudi’s een alliantie tegen het sji’itsche Iran smeedt – ook al met instemming gereageerd op het Britse voorstel.

Lees deze analyse uit het weekblad: Waarom Trump voor de Saudi’s kiest

In januari ontmantelde Israël aan zijn noordgrens tunnels die door Hezbollah werden gegraven. Begin december ontdekte het leger de zogenoemde ‘terreurtunnels‘, waar de terreurorganisatie strijders en wapens doorheen zou willen vervoeren om aanslagen te plegen. Hezbollah krijgt militaire en financiële steun van Iran. Teheran noemt de beslissing ‘onverantwoordelijk’ en ‘een belediging’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.