Verhaal van de dag 📅

Nieuw uitstel Brexit lijkt onafwendbaar – maar voor hoelang?

10 april 2019

Opnieuw lijkt de datum waarop de Britten afscheid nemen van de Europese Unie te worden verschoven. Woensdagavond komen de regeringsleiders van de lidstaten bijeen voor een top in Brussel. Belangrijkste vergaderstuk: de Brexit.

Uit de brief die voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk dinsdagavond verstuurde, is af te leiden waarover de top zal gaan. De Britse premier Theresa May wil opnieuw uitstel van de datum waarop de Britten de Europese Unie verlaten. Ooit stond die datum op 29 maart jongstleden, nu op vrijdag 12 april. Omdat het Britse Lagerhuis het nog altijd niet eens is over de voorwaarden voor de Brexit, heeft May om meer tijd gevraagd.

Bekijk de geschiedenis van de Brexit in onderstaande tijdlijn:

May wil uitstel tot 30 juni

May wil uitstel tot 30 juni 2019. Ze voert momenteel overleg met haar politieke aartsrivaal Jeremy Corbyn, leider van Labour, om een compromis te bereiken over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten en verwacht dat dat meer tijd vergt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De vraag is wat de gesprekken opleveren. Corbyn wil na de Brexit in een douane-unie met de Europese Unie blijven, een plan dat onverkoopbaar is bij Mays achterban.

Liever geen No Deal-Brexit

En de klok tikt door. Zonder ingrijpen verlaat het Verenigd Koninkrijk komende vrijdag de Europese Unie zonder nadere afspraken – de No Deal- of harde Brexit. Dat scenario wil eigenlijk niemand. Zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis heeft aangegeven niet zonder deal de Europese Unie te willen verlaten omdat dat schadelijk is voor de Britse werkgelegenheid en de veiligheid van het land. Ook premier Mark Rutte (VVD) ziet de Britten liever niet zonder afspraken vertrekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tusk lijkt weinig te voelen voor het verschuiven van de Brexit-datum naar 30 juni. Hij geeft in zijn brief aan niet te verwachten dat het Lagerhuis voor die datum met een alternatief komt waarin iedereen zich zal kunnen vinden. Hij ziet niets in maandenlange onzekerheid en het telkens opnieuw verschuiven van de Brexit-datum.

Flexibele verlenging?

Tusk stelt daarom een flexibele verlenging van maximaal een jaar voor. Aan zo’n ‘flextension’ kleven ook nadelen. Zo zullen de Britten moeten meedoen aan de Europese verkiezingen op 23-26 mei. Ook behouden ze tot de Brexit hun stemrecht in de Europese Unie. De Franse president Emmanuel Macron vreest dat de Britten zich met allerlei zaken gaan bemoeien waar ze in zijn ogen niets meer over te zeggen hebben. Hij wil hierover extra afspraken maken woensdagavond.

Lees ook het commentaar van Arendo Joustra: Schuld Brexit ligt aan alles, maar blijkbaar niet aan de EU

De EU-top begint woensdagavond om 18:00 uur. Theresa May zal haar verzoek om uitstel tot 30 juni toelichten en daarna zullen de regeringsleiders van de andere landen hun standpunt bepalen en bespreken.

Kiezen de regeringsleiders de lijn van Tusk, dan moeten ook de Britten daar nog mee instemmen. Doen ze dat niet, dan voltrekt zich vrijdag alsnog een harde Brexit.

Lees meer over de Brexit in ons dossier

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.