Annegret Kramp-Karrenbauer ('AKK')

‘Ik zaag niet aan Merkels stoelpoten’

25 mei 2019

Ik sta niet elke dag op met een zaag in de hand om naar het Kanzleramt te marcheren en aan de stoelpoten van Angela Merkel te zagen, zegt CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer (56) deze week in een exclusief interview met Elsevier Weekblad.

‘AKK’ wil bondskanselier worden. ‘Als ik dat niet zou durven, dan had ik geen partijvoorzitter moeten worden. En of dat uiteindelijk zo zal zijn, dat beslissen de kiezers.’ Haar autobiografie heet veelzeggend Ik kan, ik wil, ik zal.

AKK heeft aangekondigd dat ze na de Europese verkiezingen de coalitie met de linkse SPD mogelijk wil herzien. Verder sluit ze elke samenwerking in het Europees Parlement met de nationalistische AfD en andere rechts-populistische partijen categorisch uit.

Schrap Straatsburg

Voorts roept ze in EW opnieuw op om Straatsburg als zetel van het Europees Parlement te schrappen, waarmee ze de Franse president Emmanuel Macron flink tegen de schenen schopt.

AKK wil dat EVP-lijsttrekker en partijgenoot Manfred Weber voorzitter van de Europese Commissie wordt.

De CDU-partijvoorzitter is tegen de plannen van de Nederlandse schatkistbewaarder Wopke Hoekstra (CDA), die wil dat onwillige Oost-Europese landen uit de Schengen-zone kunnen worden gezet. Waar het gaat om migratie en andere zaken: ‘Ik ben ertegen dat we snel met uitsluiting dreigen.’

Lees het hele interview met AKK in Elsevier Weekblad van deze week

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.