Criminaliteit

Duitsland opgeschrikt door gruwelijke moorden

02 augustus 2019

Duitsland is opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden. De verdachten hebben alle drie een migratieachtergrond.

Spoormoord in Voerde

Op 20 juli werd in het West-Duitse plaatsje Voerde de 34-jarige Anja voor de trein gegooid. De 28-jarige verdachte Jackson B. deed dat – zo verklaarden politie en justitie later – uit ‘pure moordlust en geslepenheid’. Verdachte en slachtoffer  kenden elkaar niet. B was tijdens zijn daad onder invloed van drugs.

B. is een Serviër van Kosovaarse afkomst. B. heeft geen werk, is gescheiden en heeft een kind. Hij woonde pas een jaar in het Duitse plaatsje Hamminkeln, waar hij en zijn broer de buurt terroriseerden. Bij de politie was B. bekend voor geweldszaken, diefstal en rijden onder invloed. In april zou hij met zijn broer zelfs willekeurig automobilisten hebben aangevallen. 

‘Er is niemand hier die zijn uitbarstingen niet kent,’ vertelt een buurman. ‘We vreesden al dat er iets heel ergs moest gebeuren voordat ze hem opsluiten,’ zegt een lokale snackbar-eigenaar tegen Duitse media.

Spoormoord in Frankfurt

Maandag 29 juli was het weer raak en duwde een Eritrese man (40) een 40-jarige moeder en haar 8-jarige zoon voor de trein op het station in Frankfurt. De vrouw wist nog net te ontsnappen, maar moest toekijken hoe haar zoon werd gegrepen door de trein en ter plekke overleed.

Later bleek dat de verdachte had geprobeerd een 78-jarige vrouw voor de trein te gooien. De verdachte nam de benen, maar werd nog op het station overmeesterd door omstanders en overgedragen. Over zijn motief is niets bekend. Er zijn geen bewijzen van alcohol- of drugsgebruik.

Van de man is bekend dat hij een christelijk-orthodoxe migrant is met een Eritrees paspoort. Hij woont sinds 2006 in Zwitserland en heeft een Zwitserse verblijfsvergunning. Met zijn vrouw en drie kinderen woont hij nabij Zürich. De Zwitserse politie was al sinds donderdag naar hem op zoek.

De verdachte werd gezocht omdat hij zijn buurvrouw met een mes had bedreigd, haar had proberen te wurgen en vervolgens had opgesloten. Daarna sloeg hij op de vlucht en reisde hij met de trein vanuit Basel naar Frankfurt. Volgens een politieverklaring zou de man in een woedeaanval onlangs ook zijn eigen familie hebben opgesloten.

Zwaardmoord in Stuttgart

De gruwelijkste moord was misschien nog wel in Stuttgart. Daar werd woensdag 31 juli rond 18.00 uur een 36-jarige Duitser van Kazachse afkomst om het leven gebracht met een samoerai-zwaard. De verdachte is een 28-jarige Syriër die tot voor kort in hetzelfde huis zou hebben gewoond als het slachtoffer. Tientallen omstanders waren getuige van de bloederige aanval.

De politie gaat er voorlopig vanuit dat de verdachte handelde uit persoonlijke overwegingen. De mannen zouden voor de aanval ruzie hebben gehad.

Na de moord ging de dader er op een fiets vandoor. De politie wist hem na een klopjacht van bijna 2,5 uur, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet, te arresteren.

De Syriër heeft een verblijfsvergunning en woonde sinds 2015 in Duitsland. Hij was een bekende van de politie. Volgens de Stuttgarter Zeitung is niet zeker of de man daadwerkelijk uit Syrië komt, zoals de politie meldt. Bronnen zeggen tegen de krant dat het mogelijk gaat om een Palestijn die onder een valse identiteit in Duitsland verbleef.

AfD op de vingers getikt

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft Alternative für Deutschland (AfD) op de vingers getikt. Die vindt dat AfD de gebeurtenis in Frankfurt misbruikt voor politiek gewin. AfD ziet in de moord het bewijs dat het Duitse migratiebeleid faalt.

‘Het wordt tijd dat we onze burgers gaan beschermen, in plaats van er een eindeloze welkomstcultuur op na te houden,’ schreef Bondsdaglid Alice Weidel van de partij Alternative für Deutschland op Twitter. ‘Wat moet er nu nog gebeuren voordat er wordt ingegrepen?’

Dat leidde weer tot felle tegenreacties. Zo schreef Konstantin von Notz van Die Grünen: ‘Het koppelen van de verschrikkelijke gebeurtenis in Frankfurt aan de vluchtelingencrisis van 2015, om ervan te profiteren is bizar en politiek gewoon walgelijk.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.