Verenigde Staten

Nieuwe beschuldigingen tegen opperrechter Kavanaugh maken Trump boos

17 september 2019

In de voorpublicatie van een boek staan nieuwe beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van Brett Kavanaugh. De opperrechter werd vorig jaar benoemd tot rechter in het Amerikaanse hooggerechtshof, na een FBI-onderzoek naar seksuele misdragingen. President Trump reageert woest op de nieuwe aantijgingen.

The New York Times bracht afgelopen weekeinde een voorpublicatie van The Education of Brett Kavanaugh van Times-journalisten Robert Pogrebin en Kate Kelly over de studententijd van de opperrechter. In het krantenartikel wordt een nieuwe beschuldiging van seksueel wangedrag geuit en een eerdere aantijging onderbouwd.

Steun van kleine meerderheid in Senaat

Kavanaugh werd vorig jaar door president Donald Trump voorgedragen als rechter voor het Hooggerechtshof. Tijdens het benoemingsproces werden meerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag geuit tegen Kavanaugh. Zo beweerde Christine Blasey Ford dat zij als middelbare scholier in 1982 door Kavanaugh was aangerand tijdens een feestje.

Het verhaal van Blasey Ford werd door de FBI onderzocht en zij getuigde in de Amerikaanse Senaat. Andere beschuldigingen tegen Kavanaugh werden niet onderzocht. Democraten bleven zich ook na het onderzoek verzetten tegen Kavanaugh. Die werd uiteindelijk met de kleinste meerderheid in 130 jaar door de Senaat benoemd.

Democraten willen aftreden Kavanaugh

Blijkens de nieuwe onthullingen zou Kavanaugh als student aan de universiteit van Yale tijdens een feest zijn geslachtsdeel in de hand van een vrouw hebben geduwd. Deze nieuwe beschuldiging sluit aan bij het verhaal van Deborah Ramirez. Zij vertelde vorig jaar dat Kavanaugh zijn penis in haar gezicht had geduwd toen ze allebei dronken waren op een feest van de universiteit.

Lees ook van Emile Kossen over zijn treinreis met de Zephyr dwars door Amerika: Reis over het spoor dat de staten verenigt

De nieuwste onthullingen wakkeren het debat over Kavanaughs benoeming opnieuw aan. Democraten zijn er boos over dat beschuldigingen die wel aan de FBI waren gemeld niet zijn onderzocht. Daarvoor had de FBI van de Senaat geen toestemming  gekregen. Democratische presidentskandidaten als Elizabeth Warren en Beto O’Rourke vinden dat Kavanaugh moet aftreden. Op Twitter schreef O’Rourke dat Kavanaugh onder ede zou hebben gelogen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

President Donald Trump noemt de nieuwe beschuldigingen aan Kavanaughs adres ‘lasterlijk’. Ook is hij boos op The New York Times. De krant publiceerde het verhaal aanvankelijk zonder de belangrijke toevoeging dat de vrouw wie Kavanaugh zijn geslachtsdeel in de hand zou hebben geduwd zich het voorval zelf niet kan herinneren. De beschuldiging is gebaseerd op getuigenissen van omstanders.

Trump richt zijn woede op de journalisten. Volgens Trump zouden die ontslag moeten nemen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ruzie over de beschuldigingen tegen Kavanaugh is de zoveelste ruzie van Trump met The New York Times. Eerder was de president boos omdat de krant hem een racist zou hebben genoemd, en na de plaatsing van een als antisemitisch bestempelde cartoon waarin Trump figureerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.