Terrorisme

Extreem-rechtse dader achter schietpartijen in Duitse waterpijpcafés

Door Victor Pak - 20 februari 2020

Bij twee schietpartijen in de Duitse stad Hanau, ten oosten van Frankfurt, zijn negen doden gevallen. Het Duitse Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de dader, Tobias R., een extreem-rechts motief had. De 43-jarige hoofdverdachte is, evenals zijn moeder, dood in zijn huis aangetroffen.

Volgens dagblad Bild stapt R. woensdagavond om tien uur de shishalounge Midnight binnen, waar hij vijf personen doodschiet. Twee kilometer verderop stapt R. een ander waterpijpcafé binnen waar hij opnieuw enkele bezoekers neerschiet. Daarna vertrekt hij naar een nabijgelegen huis. Als de politie daar om drie uur ’s nachts binnenvalt, vinden ze twee lichamen: dat van de dader en van zijn moeder.

Afscheidsbrief met motief

In het appartement wordt ook een afscheidsbrief gevonden. Daaruit zou een extreem-rechts motief voor de moorden blijken. Volgens een journalist van Bild wilde R. zich verzetten tegen de ‘degeneratie van ons volk’. Ook zou de dader een video hebben opgenomen waarin hij zijn daad bekent. De slachtoffers van Tobias R. zouden vooral van buitenlandse afkomst zijn. De vijf slachtoffers van de aanslag op het eerste waterpijpcafé zouden allen van Koerdische afkomst zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het onderzoek naar de schietpartij wordt geleid door aanklagers van de federale overheid. Zij gaan uit van een daad met een terroristisch motief. Volgens Peter Beuth, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hessen, werd de dader gedreven door vreemdelingenhaat.

In persconferentie sprak bondskanselier Angela Merkel over racisme en haat, gif in de Duitse samenleving. Volgens Merkel is dit gif de oorzaak van veel misdaden in het land.

Derde dodelijke aanslag van extreem-rechts

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas schrijft op Twitter dat Duitsland voor de derde keer in één jaar tijd is opgeschrikt door een extreem-rechtse moordaanslag. Volgens Maas vormt deze vorm van terrorisme opnieuw een gevaar in Duitsland, dat niet mag worden gebagatelliseerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De terreurdaden waarop Maas doelt, zijn een schietpartij vorig jaar oktober bij een synagoge in de plaats Halle en de moord op de christen-democratische politicus Walter Lübcke. In Halle schoot een 27-jarige terrorist twee mensen dood, nadat hij tevergeefs had geprobeerd een joodse synagoge binnen te komen. Hij filmde zijn daad en zond die live uit via een videostreamingdienst.

De politicus Lübcke was een bekende CDU’er in Duitsland. Hij gaf publiekelijk steun aan het omstreden vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel in 2015. Zij stelde Duitsland destijds ruimhartig open voor grote stromen vluchtelingen. Lübcke zag het opnemen van hen in de Duitse samenleving als onderdeel van de christelijke waarden. Hij werd bij zijn huis vermoord door een 45-jarige neonazi.

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst BfV telde in 2018 24.100 personen die kunnen worden aangemerkt als ‘extreem-rechts’. Volgens de inlichtingendienst zijn zij actief in diverse groeperingen en partijen.