Coronavirus

‘Meest drastische maatregelen nodig’: dit doen zwaarst getroffen Europese landen

Door Matthijs van Schie - 17 maart 2020

In heel Europa zijn ‘de meest drastische maatregelen’ nodig om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdagmiddag. Frankrijk sluit het land vrijwel volledig af, net als Spanje en Duitsland. Italië deed dat al: daar verwachten deskundigen dat het hoogtepunt van het aantal besmettingen nadert en de stijging zal afnemen. Zo staan de vier zwaarst getroffen landen in Europa ervoor.

Italië

In Italië zijn in totaal ongeveer 28.000 besmettingen gemeld, en ruim 2.100 doden gevallen. De afgelopen dagen steeg het aantal besmettingen en het dodental steeds sneller, maar veel Italiaanse deskundigen zien een lichtpuntje: zij verwachten dat het hoogtepunt van de stijgingen aanstaande is, en het aantal besmette Italianen minder snel zal gaan stijgen. ‘Wij verwachten dat in de aanloop naar zondag blijkt dat de toename van patiënten minder snel gaat,’ zei Giulio Gallera, de bestrijdingscoördinator voor de zwaarst getroffen regio Lombardije, dinsdag.

Lees deze blog die correspondent Linda Otter in Rome vorige week schreefHeel Italië nu rode zone: hoe ziet dagelijks leven eruit?

Nadat in Lombardije op 8 maart de bewegingsvrijheid van de bevolking werd ingeperkt en en het openbare leven grotendeels stilgelegd, volgde de rest van het land 11 en 12 maart. Sindsdien is heel Italië een ‘rode zone’. De universiteit van Genua verwacht dat de stijging van het aantal nieuwe gevallen zal afzwakken rond 24 maart, mits de Italianen zich aan de voorschriften houden.

Spanje

Spanje is het op een na zwaarst getroffen land in Europa, met dinsdagmiddag ruim 11.000 besmettingen in totaal en zo’n 500 doden. Sinds zondag geldt in Spanje de noodtoestand: producten gaan op rantsoen en de regering kan de controle overnemen van belangrijke industrieën en private ondernemingen, zoals ziekenhuizen. De noodtoestand duurt minstens twee weken.

Vooral Madrid is zwaar getroffen: 43 procent van de besmettingsgevallen is afkomstig uit de hoofdstad en omgeving. In Madrid zijn deze week alle kroegen, restaurants en winkels dicht, alleen supermarkten en apotheken blijven open. Ook heeft Spanje de grenzen gesloten voor alle mensen die er niet wonen. Mensen die in Spanje werken maar niet wonen, mogen nog wel wel het land in.

Duitsland

Duitsland heeft dinsdagmiddag ruim 8.000 besmettingen en twintig doden door het coronavirus. Volgens minister van Gezondheid Jens Spahn is de terugkeer van wintersporters naar het land een van de belangrijkste oorzaken voor een stijging in het aantal Duitse coronagevallen. Spahn roept Duitsers die uit skigebieden terugkeren op om twee weken thuis te blijven.

Bondskanselier Angela Merkel maakte maandagavond diverse nieuwe maatregelen bekend die ze heeft afgesproken met de deelstaten. Veel winkels die niet voorzien in dagelijkse behoeften, moeten sluiten. Binnenlandse toeristische reizen worden verboden en het wordt hotels verboden toeristische boekingen aan te nemen. Restaurants en alle horecagelegenheden moeten om 18.00 uur sluiten.

Merkel besloot eerder op maandag al tot het sluiten van de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken. Dit tot woede van de Franse president Emmanuel Macron: in een telefoongesprek met Merkel, haar land- en partijgenoot en huidig voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Belgische voorzitter van de Europese Raad Charles Michel hekelde hij Merkels besluit.

Macron was boos dat Merkel eenzijdig grenscontroles had ingevoerd, en kreeg bijval van de Europese Commissie. Volgens Brussel is het sluiten van grenzen niet de beste manier om het virus in te dammen. Maandag riep Charles Michel de 27 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie (EU) op tot eensgezindheid in plaats van op eigen houtje besluiten te nemen.

Later op de dag stelden Michel en Von der Leyen alsnog zelf voor de grenzen te sluiten voor ‘niet-essentiële reizen’ van buiten de EU naar de 26 landen van de Schengenzone voor een periode van 30 dagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Frankrijk

De regering van Frankrijk, waar de teller dinsdagmiddag op ruim 6.600 besmettingen en bijna 150 doden staat, heeft besloten dat inwoners alleen nog hun huis mogen verlaten met een geprint formulier of zelfgeschreven verklaring op zak. Daarop moeten Fransen een reden geven waarom ze de straat opgaan.

Lees ook het coververhaal

Hoe bang moeten we zijn voor coronavirus?

Wie zonder zo’n verklaring zijn of haar huis verlaat, riskeert een boete van 38 euro die mogelijk wordt verhoogd tot 135 euro. De maatregel geldt sinds dinsdag 12.00 uur en blijft ten minste vijftien dagen van kracht. Fransen mogen nog naar buiten om boodschappen te doen, naar hun werk te reizen, medische zorg te verlenen, huisdieren uit te laten en alleen te sporten.

Frankrijk zet 100.000 politieagenten in om de door president Macron opgelegde maatregelen te handhaven, maakte minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maandagavond bekend. ‘Blijf thuis,’ droeg hij inwoners op.

Macron sprak maandagavond de Franse bevolking toe:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.